68,8% от родителите подкрепят повтарянето на класа, сочи национално допитване

3 юли, 2014 17:03 | Денят, Средно образование | Няма коментари

68,8% от родителите подкрепят повтарянето на класа, сочи национално допитване

68,8% от родителите и 80% от учителите подкрепят предложението учениците от 1-ви до 4-ти клас да се явяват на поправителни изпити и да повтарят класа в начален образователен етап. Това показват данните от общонационалното допитване на Министерство на образованието относно Закона за предучилищното и училищно образование. В момента най-малките ученици не повтарят клас.

В изследването са участвали 8724 души, 43,5% от тях са учители и възпитатели, 10,2% – родители, 13% – студенти, а 1,1% – пенсионери. 76% от всички, включили се в анкетата, са жени.

„Може би трябва да се реши в първи и във втори клас учениците да не повтарят, но в трети и в четвърти клас критериите да са по-строги, за да са вече грамотни децата в четвърти клас“, коментира Клисарова.

Бяха анализирани данните и по въпроса за външното оценяване в 4 клас. 47,3% посочват, че не са съгласни с него, като 54% от учителите не го искат. На въпроса кога да се завършва основното образование – 39,9% смятат, че трябва да е от 1 до 8 клас, 39,4% – да е от 1 до 7 клас, а 20,6% – от 1 до 9 клас.

„Малката разлика в мненията основното образование да завършва в седми или в осми клас означава, че този въпрос остава „отворен“, но вече няма да се обсъжда вариантът то да бъде до девети клас“, заяви Анелия Клисарова.

Тя обясни, че най-голям дял от анкетираните, искащи основното образование да е в края на осми клас, са на учителите и на хората от малките населени места, както и на хората между 30 и 40 години. По-младите хора – до 29 г., предпочитат основното образование да е до 7 клас.

Според 74,4% от анкетираните математическите гимназии трябва да имат статут, както спортните и художествените училища, защото математиката се смята за талант. На въпрос какви санкции да има за учениците като крайна мярка при неизпълнение на задълженията им 21,1% смятат, че учениците трябва да бъдат изключвани от училището, 16,3% – да полагат обществено полезен труд, а 13,2% – да има финансова глоба за родителите.

Косара Белниколова

Подкрепете ни

Сподели   Facebook  Twitter  Google+

Още по темата