Проф. Клисарова обобщи резултатите от управленския си мандат

5 август, 2014 14:15 | Денят | Няма коментари

Проф. Клисарова обобщи резултатите от управленския си мандат

На среща с журналисти, бившият вече министър на образованието и науката проф. Анелия Клисарова, обобщи резултати от управленския си мандат. Тя отправи и препоръки към следващия министър.

Обособени бяха три основни области, върху които министерството е положило усилия през последната година: наука, висше образование и средно образование.

След непрекъснати спорове по Фонд научни изследвания успяхме да съгласуваме правилник и условията за кандидатстване по проекти, заяви проф. Клисарова. Вече е обявена сесията на фонда, има подадени 780 проекта. Подготвена е пътна карта към научната инфраструктура, добави ексминистърът. Тя определи като важен момент подготовката на Оперативна програма „Наука и образование за интелигентен растеж“, първата програма, която МОН ще управлява самостоятелно.

Като основен момент в областта на висшето образование беше посочена стратегията за висшите учебни заведения. Тя е приета от Министерския съвет на Орешарски и трябва да премине през гласуване от следващия парламент. Стратегията е изключително важна за управлението и финансирането на висшите училища, както и за качеството на образованието в тях, каза Клисарова.  Подписването на договора с Европейската комисия за „ЕРАЗЪМ +“ е друго постижение на министерството, се изтъкна на срещата.

Като предизвикателство пред министерството, Клисарова посочи подготовката и приемането на новия Закон за средното образование. Образованието се нуждае не само от закон, а от цялостна реформа, която трябва да започне първо от бюджета, заяви ексминистърът. Положени са усилия върху достъпа до образование на всички деца, добави тя. Задължителната възраст за предучилищно обучение остава 5 години.

Като неуспех на Министерството на образованието и науката, проф. Клисарова посочи разработените проекти за нови учебни програми. Промените в материала по български език и литература, история и география не са намерили обществена подкрепа, констатирали от институцията.

Илиян Цвейн

Подкрепете ни

Сподели   Facebook  Twitter  Google+

Още по темата