Клисарова предложи нов закон за средното образование

5 август, 2014 16:22 | Денят, Средно образование | Няма коментари

Клисарова предложи нов закон за средното образование

Проф. Анелия Клисарова предложи основни моменти, които да влизат в нов закон за средното образованието. Министерството на образованието и науката е прoвело допитване към учители, родители, представители на местната власт и неправителствени организации, за да се съберат мнения как трябва да изглежда новият закон.

Като първо предложение проф. Клисарова заяви, че трябва да има само един учебник по предмет за всеки клас. Идеята е най-вече обвързана със съдържанието на учебника. Предложението ни е учебниците да бъдат писани предимно от действащи учители, а да бъдат оценявани от експерти, преподаватели, родители, ученици и цялото общество, каза Клисарова.

Ако ученикът не е показал необходимите знания и умения, ще повтаря четвърти клас. Изискването да не се повтаря клас води до отчитане на добри резултати за броя на отпадналите от образователната ни система, но не води до качество на образованието, констатират от министерството.

Клисарова каза, че в новия закон за образованието трябва да има задължително обучение по чужд език от втори клас във всички училища. По този начин всяко дете ще има равен достъп и възможност да получи знания по чужд език, твърди тя.

Друго предложение е основното образование да се завършва след 8-и клас с национално външно оценяване, като отпаднат оценяването и кандидатстването след 7-и клас. Това ще позволи задължителният учебен материал да бъде разпределен по-ефективно, според министерството.

Предвидено е 8-и клас да бъде за интензивна подготовка на учениците. Ще бъде по подобие на съществуващия в момента клас за интензивно изучаване на чужд език. Подготовката ще е върху чужди езици и информационни технологии, предложи Клисарова.

Тя предложи гимназиалната степен да е от 9-и до 12-и клас, без да се дели на два етапа. Сегашното делене на два етапа – от 8-и до 10-и и от 10-и до 12-и клас довежда до отпадането на много младежи след 10-и клас, аргументира се Клисарова.

Последното предложение на бившия министър е 12-и клас да бъде за подготовка за университета. Учебните планове и програми да позволяват учениците да се подготвят по предметите, с които са избрали да кандидатстват във висше училище. Това ще даде възможност за по-плавно преминаване от средното към висшето образование, твърди Клисарова.

Ексминистърът призова към приемственост между управляващите системата на българското образование.

Подкрепете ни

Сподели   Facebook  Twitter  Google+

Още по темата