Министър Коларова : Над 500 училища още не са приключили с ремонта си

25 август, 2014 09:43 | Денят, Мнения | Няма коментари

Министър Коларова : Над 500 училища още не са приключили с ремонта си

В 514 училища ремонтите за подготовката на новата учебна година вече  са приключили, а в други 566 още са в процес на подновяване. За 25 има очакване, че няма да приключат ремонтната си дейност преди 15. септември, но това няма да затрудни започването на учебния процес. В министерството е постъпило само едно оплакване от училище в Перущица, където директорката има опасения, че учебната година няма да започне нормално, но интересното е, че твърдението на кмета е в обратна посока.

Наш представител беше изпратен в училището в Мизия в понеделник, след наводнението, за да оцени състоянието на щетите. В основната сграда подовата настилка е теракот и няма да е сложна подмяната й, но трябва да се оцени степента на замърсяване. Във една от детските градини във Варна, например, подовата настилка беше пропила мръсотията и представляваше опасност за здравето на децата. Трябва да оценим дали има такъв риск за децата в Мизия. Специално за училището“Цанко Церковски“ имаме голям проблем с учебниците за новата учебна година. Те са складирани на първия етаж и съответно след наводнението са останали неизползваеми. МОН се е свързало с шесте издателства и учебниците ще бъдат предоставени нови учебници.

Учебната година в наводненото училище ще започне на втория етаж. Междувременно ще бъде направена оценка на щетите и ще бъде подменена настилката на физкултурния салон. Зам.– министър Ваня Кастрева участва, като представител на министерството, в Комисията по бедствия и аварии, които ще оценят сумата нужна за ремонт на училището.

Източник: БТВ

 

Подкрепете ни

Сподели   Facebook  Twitter  Google+

Още по темата