МОН дава почти 2 млн. лева за изследване, струващо по-малко

19 август, 2014 16:25 | Денят, Наука | Няма коментари

МОН дава почти 2 млн. лева за изследване, струващо по-малко

Министерството на образованието и науката ще даде 1.75 милиона лева евро пари на външна фирма за изследване, представляващо синтез и анализ на данни. От ведомството са предвидили сумата за обществена поръчка за „Анализ и оценка на целодневната организация на учебния процес върху качеството на образователните услуги, предоставяни от средищните училища“. Фирмата, която ще спечели поръчката обаче ще има задължения припокриващи се с функциите на Образователното министерство. Това съобщава вестник „Стандарт“. Според медията някой от изискванията към изпълнителя по проекта могат да бъдат изпълнени от МОН, като така ще се спестят пари.

Фирмата спечелила поръчката, ще трябва да изгради система за проследяване на измененията в образователните резултати на децата, които целодневно се обучават в училище. За целта изпълнителят на изследването ще трябва да събере годишните оценки на децата от 6, 7 и 8 клас и да извади справка за резултатите им от миниматурите в 4. клас.

За да се осъществи изследването на целодневното обучение, фирмата изпълнител ще има и задачата да извърши анкетно проучване на мотивацията на учителите. Друго изискване на просветното министерство е да бъдат проведени тестове за 10 000 деца от 3. до 8. клас. Странното в случая, е че министерството възлага тези задачи на външна фирма, когато има ресурса и възможността да ги изпълни само и с по-малко средства, твърдят от „Стандарт“.

Експертът от министерството Йовко Йовчев казва в интервю пред вестника, че министерството няма ресурса да се справи с тази задача, затова трябва да бъде избран външен оценител. Отделно от това няма как МОН като изпълнител на проекта да оценява сам себе си.

Решението за  реализиране на такова изследването е било взето още през 2011 г. при старта на проекта за средищни училища. По заданието на обществената поръчка се е работило от началото на 2013 г.

Изискванията на Министерството на образованието към фирмата изпълнител са: в екипа задължително да участва социолог, както и специалисти по български език и математика. Фирмата също трябва да разполага със сформирана анкетьорска мрежа в страната с поне 40 участници.

Подкрепете ни

Сподели   Facebook  Twitter  Google+

Още по темата