НАСА създадоха „вечен двигател“, който работи без гориво

5 август, 2014 11:09 | Денят, Любопитно, Наука, Свободно време | Няма коментари

НАСА създадоха „вечен двигател“, който работи без гориво

Експеримент на НАСА доказа пред научната общественост, че перпетуум мобиле (вечен двигател) вече е реалност. Двигателят, кръстен “EmDrive”, е създаден от британеца Роджър Шоуър. Той не се нуждае от гориво, за да работи е нужна само енергия на микровълни.

Първият модел е създаден още през 2003 г., но тогава малцина приемат за истина резултатите. През 2009 г. китайски учени повтарят експеримента, като пресъздават технологията на Шоуър, но извличат в пъти по-голяма тяга. Научните среди отхвърлят създаването на технологията и след китайския успешен опит. Причината е, че функционирането на двигателя оспорва някои основни нютонови закони.

Двигателят създава тяга чрез трептенето на микровълни, насочени към напълно изолиран контейнер с плазма. За създаването на микровълните, използвани от „вечният двигател“, е използвано електричество, създадено от фотоволтаични панели. Той ще работи, докато някоя от частите му не се повреди, заявява Шоуър за своето изобретение.
Въпреки малките количества тяга, които произвежда, технологията е откритие, което може да промени много сфери на науката, казват от НАСА. Пътуванията в космоса е възможно да бъдат напълно променени с новата технология.

Подкрепете ни

Сподели   Facebook  Twitter  Google+

Още по темата