Започна новата учебна година Българското училище в Нидерландия

8 септември, 2014 13:54 | Висше образование, Денят | Няма коментари

Започна новата учебна година Българското училище в Нидерландия

На 6 септември 2014 г., за осма поредна година, Българското училище «Св.Св.Кирил и Методий» в Лайден, Нидерландия отвори гостоприемно врати и посрещна своите ученици, учители и гости. Денят беше изключително вълнуващ двоен празник за всички нас – заедно отбелязахме Деня на Съединението на България и първия учебен ден, споделя пред Академика БГ Ариета Семерджиева, преподавател по БЕЛ.

Под звуците на незабравими български песни в двора на училището се събраха учителките Ф. Ахмедова, А. Генчева, М. Ангелова, Р. Генова, А. Семерджиева, А. Божикова, С. Китанова, Р. Чангалова, М. Денева, Е. Ахмедова, В. Бикова,  децата от Детска градина, Предучилищна група и от 1 до 8 и 11 клас, родители и скъпи гости. Пред събралото се множество се развяваше националния трибагреник, носен от учениците Георги, Моника и Михаела. Деца в народни носии очакваха гостите с хляб и сол, а венец от свежи цветя, направен от сръчните ръце на учителките, допълваше празничната картина.
Официален гост на вълнуващия празник беше и Посланикът на Република България в Кралство Нидерландия г-н Никола Колев.

В началото на кратката художествена програма прозвуча българският национален химн. След това водещият Деннис Енверов, ученик от 6. клас, даде думата на директорката на училището г-жа А. Семерджиева за поздравление по случай първия учебен ден.

Посланик Никола Колев също приветства всички присъстващи с официалния празник Ден на съединенито и с първия учебен ден, като пожела успех на малки и големи ученици и ползотворна учебна година на учителите и на Училищното родителско сдружение. Г-жа Мария Спирова, председател на Управителния съвет на Училищното сдружение, също поздрави всички с прекрасния празник.

Програмата продължи с незабравими детски стихове за първолаците, за първите уроци и за буквите, изпълнени от Анета и Лара от 1. клас и от Йоана, 2. клас и Аника от 4. клас. След това второкласниците гордо предадоха символичния ключ на знанието на новите първокласници.

И дойде време отново да запее училищното звънче! По стар български обичай плиснахме вода от медно българско менче, за да върви леко учебната година!

Малките първокласници с нетърпение и вълнение прекрачиха първи училищния праг, последвани от всички класове с техните учителки.

Всички ученици получиха комплекти учебници за новата учебна година. От тази година за децата от 1-4 клас са осигурени адаптираните учебници и учебни тетрадки по БЕЛ за ученици, живеещи в чужбина.

От ръководството на училището пожелават на всички училища в България и на всички български училища извън границите на Родината ни, на техните ученици и учители лека и успешна нова учебна година!

Подкрепете ни

Сподели   Facebook  Twitter  Google+

Още по темата