„На един черпак разстояние“– новата книга на издателство „Вакон“

1 септември, 2014 09:29 | PR сфера, Книги, Свободно време | Няма коментари

„На един черпак разстояние“– новата книга на издателство „Вакон“

Представяме ви новата книга на издателство „Вакон” – „На един черпак разстояние” на Ричард Морей. Тя е вкусен и ароматен разказ за млад индиец, който заминава за Париж, за да стане майстор-готвач с три звезди „Мишлен“.

Роден над скромния ресторант на дядо си в Мумбай, Хасан Хаджи от най-ранно детство възприема света чрез упойващия мирис на пикантно рибено къри и люта супа от агнешки крачета. Ала нещастие отвежда шумните роднини на Хасан от Индия в едномалко градче, сгушено във Френските Алпи. Там фамилия Хаджи отваря поредния семеен ресторант, в койтодонася всички  подправки и ухания от далечна Индия. Това променя живота на ексцентричните местни жители и води до куп забавни случки.

В градчето Люмиер обаче съдбата ги изправя врата срещу врата с кухнята на мадам Мальори, потомка на стар хотелиерски род, съдържател на ресторант и готвач, носител на две звезди „Мишлен”. Мадам е традиционалист по образование и кулинарна монахиня, която прекарва по-голяма част от времето си в компанията на стари готварски книги, а мястото ? е известно на познавачите като един от най-добрите малки провинциални хотели в цяла Франция. Всичко изглеждало чудесно и третата звезда била на път да изгрее над кухненския плот на Мальори, докато един ден, от другата страна на улицата не се появило семейство Хаджи.

„На един черпак разстояние“ е разказ за трийсетте метра, които отделят новата индийска кухня от традиционната френска – разстояние, което като море разделя както различни култури и народи, така и техните вкусове и желания. Ричард Морей е създал жив и пленителен разказ за семейството, националността, предразсъдъците и неизбежността на съдбата.

За автора:

Ричард Морей е дългогодишен директор на европейската секция и главен редактор на списание „Форбс“. Започва работа в медиите през 1984 г. като репортер за Ню Йорк. Като американец, роден в Португалия и израснал в Швейцария, Ричард прекарва по голяма част от живота си в чужбина. През 1986 г. е разпределен като кореспондент в Лондон, където 17 години по-късно успява да се издигне до директор на европейската секция на „Форбс”. За това време публикува множество материали и е отличен с няколко награди за журналистика. През 1991 г. издава биографията „Пиер Карден: човекът, който стана лейбъл” без съгласието на моделиера, за която „Файненшъл Таймс” пише: „Това не е нито агиография, нито целенасочена атака. В нея той е уловил същността му”. „На един черпак разстояние“ е първият му роман, преведен на повече от 30 езика, а по-късно по него е направен и филм. Понастоящем Ричард Морей живее във Филаделфия със съпругата и дъщеря си. Повече за него може да откриете на http://www.richardcmorais.com/

Отзиви за книгата:

„Много харесах тази книга. Пленителна и колоритна, чувствена и емоционална.“

—     Джоан Харис, автор на „Шоколад“

„Невероятно! Една наистина завладяваща човешка история, изобилстваща с най-разточителното и изтънчено кулинарно порно от Зола насам. Това без съмнение е най-добрият роман, чието действие серазвива в света на кулинарията. Книгата е изключително интригуваща от начало до край. Искаше ми се да продължи още 300 страници.“

— Антъни Бурдейн, „Поверително от кухнята“

„Прекрасен роман, жив и дълбок, който майсторски проследява пътешествието между кухни и култури.“

—     Сюзън Орлеан, автор на „Крадецът на орхидеи“

„Невероятно забавен и щур разказ за живота, любовта и случващото се в една френска кухня.“

— „О – Списанието на Опра“

Откъс от книгата можете да видите ТУК

 

Подкрепете ни

Сподели   Facebook  Twitter  Google+

Още по темата