Университети продължават с приемните изпити, за да запълнят бройките

30 септември, 2014 10:15 | Кандидатстване, Наука | Няма коментари

Университети продължават с приемните изпити, за да запълнят бройките

Началото на академичната година е съпроводено от есенни изпити, чрез които университети се надяват да запълнят стотиците свободни места по специалностите, съобщава „Преса“, след своя проверка в петте най-големи български университета.

Изпит на 10 октомври обявиха в Шуменския университет. Висшето училище ще запълва останалите незаети места в 22 специалности от общо 51.  Допълнителен прием обявяват и във Великотърновския университет, както и в Тракийския университет в Стара Загора.

Около 200 са незаетите места към момента в ЮЗУ „Неофит Рилски“, съобщи заместник-ректорът Траян Попкочев. Най-нежелани са природоматематическите специалности като информатика, физика и химия.

Броят на незаетите места в Софийския университет са 260, но по думите на заместник-ректорът доц. Милена Стефанова, това няма да се отрази на бюджета, тъй като висшето учебно заведение е реализирало 90 на сто от прием-плана си.

Прогнозите на следващата кандидатстудентска година може да са още по-пагубни за университетите, тъй като абитуриентите ще са с около 10 000 по-малко.

Подкрепете ни

Сподели   Facebook  Twitter  Google+

Още по темата