Министър Коларова: Промените не стават на парче

24 октомври, 2014 09:39 | Денят, Мнения | Няма коментари

Министър Коларова: Промените не стават на парче

Всички помощни училища в страната биха имали проблем с реакцията при случай, подобен на този на Ана-Мария. 

Всичките 48 помощни училища у нас нямат разписан механизъм за идентифициране на риска и свързване с отделите за закрила на детето при наличие на подобен случай като с Ана-Мария.

Имам отговорността да взема решение, какво да е наказанието на директорката. Тя признава част от нарушенията по случая „Ана-Мария“, някои от тях насилни. Децата са оставени под надзора на непедагогически персонал, а това не трябва да се случва.

МОН се бави със становището и наказанията, защото в историята на министерството имало хиляди процедури, които са нарушавани и падат в съда, затова тук се стараем особено много за прецизност.

Това са проблеми на цялата образователна система, не само на тези училища. Навсякъде има проблеми и те застрашават бъдещето на децата и на държавата. Образованието е най-добрата инвестиция. Проблемът е, че у нас то засилва социалните неравенства.

Временните решения не действат, трябват принципни такива. Няколко поредни парламента връщат Закона за училищното образование. На парче не стават промените. Нашето образование не гарантира грамотност. Тежкото е състоянието и  на професионалното образование. 970 са центровете за подобно образование, а всяка година се закриват между 3 и 6 професионални гимназии, защото финансирането не е нормално.

Ще направим всичко възможно, за да покажем на ЕК, че у нас има консенсус за подкрепа на стратегиите за висше образование и за научни изследвания. Интересно ще е как в новото Народно събрание депутатите ще ги обсъдят и гласуват.

Мнението служебният министър на образованието и науката Румяна Коларова изказа  в сутрешния блок на БиТиВи 

 

Подкрепете ни

Сподели   Facebook  Twitter  Google+

Още по темата