Откриха воден лед на Меркурий при 400°C

20 октомври, 2014 16:02 | Любопитно | Няма коментари

Откриха воден лед на Меркурий при 400°C

Космически апарат на НАСА изпрати първите оптични снимки на воден лед в потънали в сянка кратери на Меркурий, съобщи ВВС.

Вероятно е любопитно, че на най-близката до Слънцето планета, където на места температурата надхвърля 400 °C, може да има воден лед. Някои от кратерите на планетата обаче винаги са в сянка и това ги превръща в студени райони. Като използвали ниски нива на светлината, отразена от стените на кратери, изследователи си създали представа как трябва да изглеждат тези замръзнали депозити.

Изследването е извършено от астрономи, свързани с мисията „Месинджър“ на НАСА.

Учените от десетилетия смятат, че воден лед може да е уловен като в капан в сенчести райони на полюсите на планетата. През 90-те години на миналия век радиотелескопът Аресибо в Пуерто Рико откри райони, които отразяват радарния сигнал, а това свидетелства за наличие на лед. Много от тези райони съответстват на места с кратери, образувани вследствие на сблъсък, и картографирани от космическия апарат „Маринър 10“ през 70-те. След като влезе в орбита около планетата през март 2011 г., сондата „Месинджър“ използва различни технологии, за да покаже, че е възможно да има няколко милиарда тона воден лед на северния й полюс.

Подкрепете ни

Теми:
Сподели   Facebook  Twitter  Google+

Още по темата