Панагюрище ще е домакин на Международния оперен конкурс „Елена Николай“

30 октомври, 2014 09:44 | Изкуство, Свободно време | Няма коментари

Панагюрище ще е домакин на Международния оперен конкурс „Елена Николай“

Община Панагюрище и организационният комитет на Международния конкурс за млади оперни певци „Елена Николай“, Панагюрище’ 2014 година, за втора поредна година канят младите оперни певци от цял свят да изявят своя талант в една благородна надпревара, пред авторитетно жури. Това съобщиха от общинската администрация.

Вторият международен конкурс за млади оперни певци „Елена Николай“ – Панагюрище’ 2014, ще се проведе на 30 и 31 октомври 2014 година. Галаконцертът на лауреатите ще бъде на 1 ноември на сцената на Театър Дом-паметник – Панагюрище, със специалното участие на оркестъра на Държавна опера Пловдив.

По регламент конкурсът ще премине в два тура. В първи тур певците ще изпълняват една ария с кабалета (по избор) и задължително ария от опера на В. А. Моцарт, Хендел, Глук, Хайдн и композитори от същата епоха.

Във втори тур кандидатите ще изпълняват една ария от опери на Винченцо Белини, Гаетано Доницети, Джузепе Верди, Франческо Чилеа, Умберто Джордано, Жорж Бизе, Жул Масне, Джакомо Пучини, Руджеро Леонкавало, Пиетро Маскани, и други композитори – представители на романтизма и веризма, ария от съвременен композитор и ария или песен от български композитор.

Конкурсът ще се проведе по видове гласове и по реда на жребий, който ще бъде изтеглен на 30 октомври от 10:00 часа. Редът за участие, след жребия, ще бъде публикуван на сайта на конкурса в рубриката НОВИНИ.

Община Панагюрище осигурява парични награди за най-добрите участници в конкурса:

Първи тур на конкурса е затворен за публика.

На втори тур публиката не само е поканена да присъства, но и ще има активно участие – ще гласува за избор на носител на специална награда на публиката, в размер на 500 лева, за изпълнение на ария или песен от български композитор. Публиката ще може да гласува чрез анкетни карти, на които ще отбелязва своя фаворит, след което резултатите ще бъдат сумирани и определен отличеният, който ще вземе участие на галаконцерта.

Заявления за участие могат да подават оперни певци от 23 до 33 годишна възраст. Срокът за записване за участие е до 19 октомври /неделя/.

Председател на журито на Втория международен конкурс за млади оперни певци „Елена Николай“ – Панагюрище ‘2014 ще бъде световноизвестната оперна певица Христина Ангелакова.

 

Подкрепете ни

Сподели   Facebook  Twitter  Google+

Още по темата