Ралука Олтеан: Практическото учене вдъхновява интерес към науките

17 октомври, 2014 15:42 | Мнения | Няма коментари

Ралука Олтеан: Практическото учене вдъхновява интерес към науките

Ралука Олтеан отговаря  за присъствието на Intel на Maker Fairs и сред общността на създателите в Европа чрез промотиране на нови технологии и проекти. В допълнение, тя е част от екипа, който е отговорен за състезанието на Intel „Make It Wearable” в Европа, което е глобален конкурс, чиято цел е да открие следващото голямо „нещо” при носимите технологии. Ралука Олтеан отговаря също за корпоративните комуникации и социалните иновации в Intel. Тя има опит в сферата на корпоративната отговорност, в комбинация с нови технологии и иновации. Завършила е Виенския университет по икономика и бизнес.

– Какво представлява Intel Galileo Board? За какво е създадена платката Intel Galileo Board?

– Intel Galileo е първата платка, базирана на Intel® архитектура, проектирана да бъде хардуерно и софтуерно съвместима с shields, проектирани за Arduino Uno* R3. Тази платформа предоставя леснотата на разработване с Intel архитектура чрез поддръжка за Microsoft Windows*, Mac OS*, и Linux* host операционни системи. Тя също предоставя простотата на Arduino интегрирана среда за разработки (IDE) софтуер.

Intel Galileo е първата от серия Arduino-съвместими платки за разработки, базирана на Intel архитектура, и е проектирана за общностите на създателите и на образованието. Платформата е лесна за използване за нови дизайнери и за тези, които искат да пренесат дизайна на следващо ниво.

Като комбинира лесна за използване среда за разработки с мощността на Intel® Quark™ SoC x1000, платката Intel Galileo board дава възможности на ентусиасти от всички възрасти да освободят своето въображение и креативност, независимо дали правят прости интерактивни LED светлинни дисплеи, които отговарят на социални медии, или се справят с по-сложни проекти – от автоматизиране на домакински уреди до изграждане на роботи в реален размер.

С толкова много хора, които имат възможност свободно да споделят своите идеи и да разпространяват вдъхновение в мрежата, ентусиастите в сферата на електрониката се „заразяват“ от това да създават. Идеи и изобретения, които могат да променят света ще се появят от тази ентусиазирана общност.

– Какво включва пилотният проект за Intel Galileo за средното образование в България?

– Като лидер в технологиите и иновациите, Intel стартира пилотния проект Intel Galileo за основното и средното образование, който в момента се провежда в няколко училища в Европа. Проектът в България стартира с Летен Galileo семинар, който се проведе наскоро във Варна сред гимназисти, участващи в Лятната изследователска школа. Друга част от пилотния проект в България включва конкурс сред гимназисти за най-добрите проектни идеи за проекти, базирани на Galileo. Тези, които имат най-добрите проектни идеи ще получат хардуерно оборудване, необходимо за реализирането на техните съответни идеи. С този проект Intel иска да насърчи българските ученици да правят иновации, да създават и творят.

Има и допълнителна инициатива, която все още е в процес на подготовка, която се надява да инструктира учениците в сфери като лека криптография, RFID комуникации и сигурността като цяло. Тя ще представлява семинар за талантливи ученици. Надяваме се да започнем да я прилагаме преди края на годината.

– Каква е целта на Intel с този проект?

– Пилотният проект в България е част от програмата на Intel Galileo за основното и средното образование, която се провежда пилотно в няколко училища в Европа. Intel планира да разшири програмата Galileo за основното и средното образование в допълнителни училища в Европа. С този проект Intel иска да насърчава изобретателността, предприемачеството и иновациите с технологии на Intel. Ние знаем, че практическото учене вдъхновява интерес към науките, технологиите, инженерството и математиката. Платката Intel Galileo Board беше специално създадена, за да даде на креативните умове свободата да създават и творят без граници. Целта на образователната инициатива е да предостави мощността на технологиите на Intel в ръцете на възможно най-много ученици и обучители.

– Кои са другите страни в Европа в които има пилотни проекти с Galileo платки и има ли разлика между проектите в различните държави?

– Италия, Полша, Словения и Румъния. Проектите се различават в отделните страни. Училищата имат свободата да кандидатстват с проекти, които са фокусирани върху различни теми като роботика, Интернета на нещата и други типове свързаност. Още повече, проектите са адаптирани за различните класове, независимо дали става дума за час по науки, програмиране, биология и т.н.

– Защо Intel инвестира в образованието?

– През изминалото десетилетие Intel е инвестирала повече от $1 милиард в основното, средното и висшето образование в над 60 държави, за да предостави инструментите и ресурсите, необходими за обучението през 21ви век във всяка класна стая. Като лидер в технологиите и иновациите, Intel иска да помогне на учениците и обучителите по света да използват най-новите технологии, за да бъдат подготвени за изискванията на бъдещето.

Движението на създателите (The Maker movement), което стои зад платката Intel Galileo board предоставя паралелна практическа рамка за изграждане на подобна творческа увереност у младите хора по свързани с технологиите предмети. Ние подкрепяме движението на създателите, защото то насърчава любопитството, творчеството и иновациите. Нашият фокус е да ангажираме учениците с движението и да представим на младите създатели възможностите на науките, технологиите, инженерството и математиката по революционни и иновативни начини в и отвъд традиционната обстановка на класната стая.

Подкрепете ни

Сподели   Facebook  Twitter  Google+

Още по темата