София спечели титлата Европейска столица на спорта за 2018 година

15 октомври, 2014 09:03 | Денят | Няма коментари

София спечели титлата Европейска столица на спорта за 2018 година

София получи титлата Европейска столица на спорта не за 2017, а за 2018 година, съобщиха от Столична община. Оценителната комисия на ACES Europe е взела това решение на свое заседание.

Президентът на ACES Europe Джа Франческо Лупатели се изказва в писмо до кмета на София Йорданка Фандъкова, че столицата ни е започнала да развива спортни политики с добри съоръжения, програма и активности. Подобряването на здравословния начин на живот, интеграцията, образованието чрез инструментите на спорта, е основна цел на инициативата, а София доказва успеха от работата си в тази посока. От сега нататък Вашият град е приет в семейството на ACES Europe, се казва още в писмото на президента Лупатели.

Миналата седмица се състоя посещението на Оценителната комисия в София, за да се запознае с условията и възможностите за спорт в града, както и със самата програма за развитие на спорта. Българската столица се включи в състезанието в последния момент, а до финала бяха допуснати именно София и Марсилия. Според чл. 22 от Общите правила на организацията финалистите с близък резултат получават титлата в две последователни години.

Кандидатурата на столицата ни беше подкрепена от олимпийските и световните шампиони на България.

 

Подкрепете ни

Сподели   Facebook  Twitter  Google+

Още по темата