ЦЕРН навършва 60 години от създаването си

14 октомври, 2014 08:47 | Денят, Наука | Няма коментари

ЦЕРН навършва 60 години от създаването си

Европейската организация за ядрени изследвания навършва 60 години. По този повод се открива изложба в музея „Земята и хората” в София. Освен това и нашите учени отбелязват 15 години, откакто България влиза в ЦЕРН.  Генералният директор на ЦЕРН проф. Ролф Хойер пристигна у нас, за да отбележи юбилея.

На пресконференция, организирана по повод годишнината, министърът на образованието и науката доц. Румяна Коларова съобщи, че МОН ще мотивира българските ученици не само от специализираните учебни заведени, но и от всички училища, да участват със свои проекти в конкурсите на ЦЕРН.

„Чрез тези конкурси най-големият  изследователски център в света  е двигател за развитието на образованието не само на учителите, но и на учениците, мотивира интереса им към високата наука“ каза още Клисарова.

Проф. Ролф Хойер разказа пред журналистите за организираните ученически конкурси в областта на елементарните частици. Тази година в конкурса се включиха ученици от цял свят с 299 изключително добри проекта, спечелиха предложенията от Холандия и Гърция, каза проф. Хойер и допълни, че очаква и научните разработки на българските деца. Според проф. Хойер е необходима промяна в учебните програми по физика в целия Европейски съюз.  В училище трябва да се учи повече физика и инженерни науки.  Но не да се започва с механиката  от 19-и век, а с основните въпроси на модерните технологии, които днес  ни заобикалят навсякъде, каза проф. Хойер.

Българските учени са изготвили проект за изграждане на Център на лечение на онкологични заболявания на базата на постигнатите в ЦЕРН открития за убиване на раковите клетки чрез регулиране на енергията на протоните.  Такъв център може да се изгради за около 7 години, ще струва около 150  млн. евро и ще може да лекува около 1500 души. Това съобщи доц. Леандър Литов, ръководител на българските учени в Европейската лаборатория по физика на елементарните частици. Подобен център би бил единствен на Балканите и ако сега за лечение на българин  с туморно заболяване зад граница струва 50 хил. евро, то у нас ще са необходими 15 хил. евро, обясни доц.  Литов. ЦЕРН ще подготви кадри, със средства може да участва и Европейската комисия, важното е да се вземе решението за изграждане на такъв важен за страната и региона ни център, допълни той.

Снимка:МОН

Подкрепете ни

Сподели   Facebook  Twitter  Google+

Още по темата