Яна Букова представя романа „Пътуване по посока на сянката“ в Русе и Велико Търново

3 ноември, 2014 13:54 | PR сфера, Денят, Изкуство, Свободно време | Няма коментари

Яна Букова представя романа „Пътуване по посока на сянката“ в Русе и Велико Търново

Издателство Жанет 45 и Яна Букова ви канят на среща-разговор-спор по повод второто и преработено издание на романа

Пътуване по посока на сянката-една книга, на която нещата се случват по два пъти като на героя й.Срещите на Яна Букова в Русе и Велико Търново се осъществяват с безценното съдействието на книжарница Хеликон-Русе, Отдел Култура на Община Русе, Регионална библиотека „П. Р. Славейков“-Велико Търново, АРТЦЕНТРИК – Русе и ТАРАЛЕЖ – Велико Търново.
Не пропускайте срещите с Яна Букова.
4 октомври, вторник, 18.30 часа
Представя Ваня Хинкова
Русе, Книжарница Хеликон-Русе, ул. Александровска 50 5 октомври, сряда, 17.30 часа
Представя Мая Ангелова
Велико Търново, Регионална библиотека „П. Р. Славейков“
ул. Ив. Ботева 2

Сред предложените теми:

Нуждае ли се една книга от край? А от два?

Какво създава повече налягане – въпросът или отговорът?

Кой кого убива, когато се влюбва?

Кой в кого се влюбва, когато убива?

Кое число напомня огледало?

Колко от действителността успяваш да видиш,

когато действителността ти влезе в окото?

Програмата

23 октомври, четвъртък, 18.00 часа
Представя Борис Минков
Със специалното участие на издателката Божана Апостолова
Пловдив, Културен център Тракарт, подлез Археологически
29 октомври, сряда, 18.30 часа
За романа ще говори Ани Илков
Откъси ще прочетат авторката и приятели.
София, Книжарница Хеликон – България, бул.Цар Освободител No 4

4 октомври, вторник, 18.30 часа
Представя Ваня Хинкова
Русе, Книжарница Хеликон-Русе, ул. Александровска 50

5 октомври, сряда, 17.30 часа
Представя Мая Ангелова
Велико Търново, Регионална библиотека „П. Р. Славейков“
ул. Ив. Ботева 2 

Пътуване по посока на сянката (второ преработено издание)

от Яна Букова

Една жена с име на празник, способна да се влюбва във всекиго и да носи нещастие с щедростта си. Един играч на зарове, чийто неотменим късмет се превръща в проклятие. Един заекващ убиец, който говори правилно в съня си. Едно момиче, което успява да превърне изнасилването си в победа и подчинението си в отмъщение. Един сухопътен Одисей, който отказва да се завърне. Един любовен четириъгълник, който прилича на игра на карти…
“Пътуване по посока на сянката” е разказ за разказването. За способността на
историите да се привличат, да намират пътя си една към друга и взаимно да се довършват. Всеки един от осемте герои (четирима мъже и четири жени), чиито имена дават заглавието на отделните глави в романа, има своята завършена от раждането до смъртта “биография”, своя скрит, често мъчителен талант и своя печат на съдбата. Срещата между животите им е в тънката и променлива граница между случайността и смисъла, където обикновено се случват и повечето важни неща. Времето на действието е един деветнадесети век, по-митологичен от познатия в учебниците по история. Мястото на действието са Балканите, не толкова като географско понятие, колкото като средище на фантастични сюжети. Заедно с другите герои, равноправно и без привилегии, участва и разказвачът, чужденецът и събирач на истории Ян ван Атен, често комичен с настояването си да измисля и най-действителния факт и изложен както всички останали на превратностите на фабулата.

“Макар романът й „Пътуване по посока на сянката” да остана необговорен и това донякъде да се дължи на факта, че живее в Атина, Яна Букова остава една от най-добрите български писателки и преводачки.
Този роман със сигурност ще получи във времето подобаващо място в българската литература, място, което Яна Букова вече е завоювала със своята поезия и с преводите си.”

Силвия Чолева, Артефир

“…„Пътуване по посока на сянката” на Яна Букова оспорва общоприетите нагласи по отношение на миналото, на първо място защото се занимава с време, в което, според учебниците, българска история няма, с „тъмните векове”. На всичкото отгоре се занимава с тях по сложен начин, с различни гледни точки – на чужденеца, на жената, на човека, който влиза и излиза от манастирското и разбойническото битие и т.н. При това, разглежда всички тези истории не в наложените впоследствие рамки на националната територия и предстоящата национална кауза, а съвсем флуидно, в целия им асоциативен потенциал от назоваването на един от основните герои „Никой” до фикционалните (по Борхес) легенди на несъществуващи племена. В този смисъл, „Пътуване по посока на сянката” се родее с Вера Мутафчиева и многоликото минало, описано в „Летопис на смутното време” и „Случаят Джем”…”
Зорница Христова, в. “Култура”

 

Подкрепете ни

Теми:
Сподели   Facebook  Twitter  Google+

Още по темата