Университети в Англия приемат студенти без диплома

22 януари, 2015 10:50 | Висше образование | Няма коментари

Университети в Англия приемат студенти без диплома

Студенти ще учат в Англия и без дипломи. Това е последица от падането на ограничителните квоти за прием на местни и европейски студенти. Така повече студенти ще могат да влязат в елитните университети. Това съобщи Благовеста Евтимова от консултантска къща „Дарби“.

Част от тази битка е предлагането на директна оферта за прием, още преди младежите дори да са се явили на матура. Досега обикновено университетите предлагаха условни оферти, в които е записано, че искат на зрелостния изпит или в дипломата да бъдат получени определени оценки. Най-елитните дори искат само шестици. Тази година обаче кандидати искрено се изненадали, когато видели, че директно са приети в университети в Бирмингам, Ланкастър, Нотингам. Обикновено става дума за специалности като дизайн и изкуства, за които оценките на матурата не биха имали решаващо значение, ако студентът е кадърен в своята област. Тенденцията е това да става все по-честа практика. Други вузове пък изпращат оферти за прием, придружени с индивидуални стипендии за кандидатите. Това са субсидии, които не са обявени в общия списък със стипендии на университета и са насочени към конкретния кандидат, за да го стимулират да избере именно този вуз.

Новост в кандидат-студентската кампания на Острова от догодина ще бъде и възможността студенти да теглят заеми за магистърска степен. До момента Англия даваше кредити само за бакалаври, а студентите често пъти избираха магистратурите според това дали могат да платят високите такси за тях. Предложение на британското правителство обаче ще даде възможност бъдещите магистри да теглят кредит до 10 000 лири. Това ще става, едва след като вече са приети. Ако магистратурата им е по-скъпа, ще доплащат останалото, но повечето програми на Острова са под тази сума. Парите ще започват да се връщат едва след дипломирането, когато доходът на младежите достигне между 15 000 и 17 000 паунда. Идеята е студентите, които са теглили и бакалавърски и магистърски заем, да изплатят първо втория, за да не им се струпва едновременно изплащане и на двата кредита.

Подкрепете ни

Сподели   Facebook  Twitter  Google+

Още по темата