Стартира национална кампания „Куче от станиол“ с подкрепа обучението на кучета водачи

9 януари, 2015 09:31 | Висше образование, Денят | Няма коментари

Стартира национална кампания „Куче от станиол“ с подкрепа обучението на кучета водачи

На 9 януари от 18:30 часа в „Акад. Любомир Чакалов” учениците от НПМГ, ученици от 44 СОУ „Неофит Бозвели“ и студенти от департамент „Масови комуникации“ на Нов български университет официално стартират национална кампания „Куче от станиол“.

Инициативата ще се проведе съвместно с фондация „Очи на четири лапи“ и цели набиране на средства чрез рециклиране на станиол. В България има 18 000 слепи граждани, а на Балканите те са над 200 000.  Кучето водач е ключ към независима мобилност, ново самочувствие, нови нива на лична свобода и активност, ново качество на живот. Кучето водач е партньор, който е до човека 24 часа в денонощието, и който живее, за да му е полезен и да го обича.  Идеята за кампанията идва след проучване на световните практики „how to start the guide dogschool”.  „Например в Англия събират станиолите от шоколади и закуски в специални кутии в училище, в полза на английските училища за кучета-водачи на слепи“, споделя председателят на единственото в България училище за кучета водачи „Очи на четири лапи“ Албена Алексиева.

Възпитаници от две училища и група студенти с радост прегръщат идеята да дадат старта на подобна практика и в България. Амбицията е у младежите да се събуди социална съпричастност и съвместно със своите преподаватели и родители да развият съзнателно кампанията и да я наложат като значима и престижна кауза, към която дори малките ученици биха се присъединили, за да са полезни. Друга цел на кампанията е да се отличи педагогическият, екологичният и хуманният характер на подобна дейност.

Обучението на едно куче водач продължава около 24 месеца, като се започва от двумесечна възраст на избраното с тестове куче-бебе и се приключва с изпитите за дипломирането му. Кучето водач е най-проверяваното през целия период на обучение служебно куче, защото на него се поверяват живота и сигурността на слепия човек и контрола над процеса на физическото и поведенческото му развитие по време на цялото обучение е изключително строг. Породите с най-висока успеваемост – между 30 и 50%, са лабрадор ретрийвър и голдън ретрийвър, както и кръстоски между тях.

Кампанията „Куче от станиол“  се състои в това на обществени места като училища, университети, библиотеки, заведения и др., да се поставят специални кутии, където хората да изхвърлят опаковките от станиол и след рециклирането им средствата да бъдат вложени в обучение на кучета водачи.

Подкрепете ни

Сподели   Facebook  Twitter  Google+

Още по темата