Д-р Васил Женков: Зависимост се лекува и с промяна в социалния живот

25 февруари, 2015 09:26 | Гост, Любопитно | Няма коментари

Д-р Васил Женков: Зависимост се лекува и с промяна в социалния живот

Д-р Васил Женков е завършил Медицинския университет – София през 2005 г. и е защитил дисертация за алкохолния абстинентен синдром. Работил е в болницата на „4-ти километър“, в специализираната държавна болница за лечение на наркомании и алкохолизъм – „Суходол“, а понастоящем – в Клиниката по психиатрия в Александровска болница – София.

– Д-р Женков, 300 000 са злоупотребяващите с алкохол у нас. Кои са най-честите причини младите да посягат към пиенето?

– Това става под влияние на средата, в която се намират, а и заради модел на поведение, възприети от възрастните. В повечето случаи някой или няколко души от компанията пият редовно или много, включително и до степен на ексцесии, и останалите пробват, за да демонстрират своята принадлежност към групата или просто от любопитство. Компанията обаче е само един от факторите. Човек с добра себеоценка има много по-малка потребност да пие и може да се ограничава по-лесно. От друга страна, децата на пациенти с алкохолизъм са в по-голям риск да развият зависимост. Обществото ни като цяло е толерантно към употребата на алкохол. Но едно е, когато употребата действително е за удоволствие, друго, когато човек стане зависим – тогава нещата се променят.

– Кой е алкохолик? И какво е лечението?

– Не всеки, който злоупотребява и изпада в алкохолни ексцесии, е алкохолик. Два са основните критерия за болестта: загубата на контрол върху приема и количеството и абстинентният синдром. Лечението е комбинирано – психотерапия и лекарства, то е индивидуално и е въпрос на личен избор. Много по-важни от медикаментите обаче са промените в социалния живот.

– Спада ли възрастовата граница при употребата на алкохол и наркотични вещества?

-Справка с годишния доклад на Националния фокусен център за наркотици и наркомании от 2012 г. показва, че няма спад в средната възраст при употреба на основното проблемно вещество (алкохол или наркотик) – тя е от 18,4 до 19,6 г. за последните 5 г. Марихуаната е най-масово използваното незаконно наркотично вещество в България – поне веднъж са пробвали около 360-405 хиляди души на възраст 15-64 г. 40,6% от започналите лечение са декларирали, че са започнали употребата на алкохол или наркотик до 19 г., а 7,2% – до 14 г.

– Кога в една компания могат да разберат, че техен приятел има сериозен проблем и е зависим?

– Знаците са типични (наличие на вещества) и атипични. Атипичните са потенциално много: апатия, пасивност, продължителна затвореност в себе си, нестабилно настроение, свръхвъзбудимост, нервност, еуфория, раздразнимост. Може да има объркване, противоречия, разминаване между думи и действия, а също и лъжи, измислици, заплахи, шантажи, манипулации. Загуба на чувството за време, често забравяне, липса на точност. Външният вид може да бъде нездрав, с блед тен, отслабване, тръпки. Понякога е налице физическо занемаряване, вкл. в облеклото и личната хигиена. Разширени (от амфетамини) или свити (хероин) зеници. Смяна на приятелския кръг (компанията), чести телефонни обаждания от непознати. Избягване на контакти с учители и липса на комуникация със съучениците. Враждебно, отбягващо, затворено или необяснимо странно поведение. Губят добри приятели, започват да дружат с наркомани. Наличие на финансови взаимоотношения с връстниците. Намаляване на постиженията в училище, намаляване капацитета за внимание и концентрация. Липса на интерес, отвращение, изоставяне на училището/ работата… Виждате колко са много признаците, но се надявам да става ясно, че се касае най-общо за спад в нивото на функциониране.

Яна ИВАНОВА

Подкрепете ни

Сподели   Facebook  Twitter  Google+

Още по темата