Изложбата посветена на Вазов ще гостува и в Народния театър

17 февруари, 2015 11:41 | Изкуство, Свободно време | Няма коментари

Изложбата посветена на Вазов ще гостува и в Народния театър

От 17 до 28 февруари 2015 г. във фоайето на Народния театър „Иван Вазов“ в София ще може да се види изложбата „Обичаният Вазов“, посветена на 165-годишнината от рождението на Патриарха на българската литература.
Организатори на юбилейната изложба са Министерството на културата, Националният литературен музей, къщата музей „Иван Вазов“ в София и Галерия „Средец“ на МК, където на 5 февруари т.г. се състоя официалното й откриване с участието и на министър Вежди Рашидов. С впечатляващата експозиция „Обичаният Вазов“ в Галерия “Средец” на Министерството на културата започнаха и честванията в национален мащаб на 165 години от рождението на народния поет.

В изложбата са включени над 30 творби, дело на именити български майстори и творци, подарени на Вазов за двата му юбилея – през 1895 г. и 1920 г. В нея има и две платна на Мърквичка – картината „Македонка“, подарък от дружество „Чех“, и портретът „Старец“, личен дар от художника. Дело на Иван Мърквичка е и оригиналната илюстрация към поемата „В царството на самодивите“ в поздравителния адрес на „Славянска беседа“, връчен на Вазов за първия му юбилей. Тук е и първият портрет на Иван Вазов, рисуван от Антон Митов през същата 1895 г. Две картини – „Портрет на проф. Иван Д. Шишманов“ и „Цветя“, са подарени на писателя от Елисавета Консулова през 1919 г. и 1920 г.

Подкрепете ни

Сподели   Facebook  Twitter  Google+

Още по темата