Космическата станция се подготвя да освободи Dragon

10 февруари, 2015 17:04 | Технологии | Няма коментари

Космическата станция се подготвя да освободи Dragon

Екипажът на „Експедиция 42“ вече затвори люковете на товарния модул Dragon след зареждането му с различни изследвания, научаваме от NASA. Dragon ще бъде откачен от модула Harmony, след това ще бъде освободен от хватката на Canadarm 2 вторник следобед.

Междувременно трима космонавти работиха в руската част на Международната космическа станция над набор от научни изследвания. Те изследваха начини за установяване на местонахождението на пробиви, причинени от микро-метеорити на руската станция.

Друг снабдителен космически кораб отброява своето откачване от космическата станция през този уикенд. Европа Automated Transfer Vehicle-5 (ATV-5) е настроен да се разкачи от  модул Звезда в събота. Очакваме го да падне в Тихия океан около две седмици по-късно. Италианският астронавт Саманта Кристофорети (Samantha Cristoforetti), е инсталирала вътрешни камери вътре в ATV-5, с които ще заснемат приземяването. (Снимка: NASA)

Предишно разкачване с Dragon

Малко повече информация за Canadarm2. Това е казано на прост език „една голяма, механична ръка“, която има за цел да освободи модули от тялото космическата станция. Това не е само роботизирана ръка. В нея има редица контролери, а дейността и се наблюдава и управлява и от Земята от огромен команден център. В това видео ще видите обратният процес: как се свързва Dragon със станцията.

Подкрепете ни

Сподели   Facebook  Twitter  Google+

Още по темата