Хъбъл засне уникално явление на Юпитер

10 февруари, 2015 16:55 | Технологии | Няма коментари

Космическият телескоп Хъбъл заснема стотици, хиляди, милиони светлинни години история
във Вселената, за да си обясним и изучим планети, квазари, мъглявини, черни дупки и други. Но преди седмици, той хвана в своя фокус, само за две светлинни минути, един рядък и красив спектакъл около
планетата Юпитер, казват от CNN.

Три големи луни преминаха покрай нея. По едно и същото време сенките им се отразиха върху въртящата се повърхност на Юпитер. От земна гледна точка, теоретично, това може да се случи само с една луна, но три слънчеви затъмнения се случват много рядко, казват астрономите.

През последните 15 години, това се е случвало само два пъти. „Следващият ще е през 2032,“ каза астрономът Карол Кристиан (Carol Christian).

62 луни, 4 големи спътника
Юпитер е нещо като мини-соларна система вътре в нашата слънчева система. Той е най-голямата планета след Слънцето. И като слънцето и той съдържа много хелий и водород в газообразно състояние, но не разполага с достатъчно маса, за да избухне в интензивен термоядрен синтез, което прави огненото кълбо – Слънцето. Тя има много спътници, включително 62 луни, които се движат около планетата.
Но само четири от тях са силно видими открояващи. Те са Йо, Европа, Ганимед и
Калисто. (Io, Europa, Ganymede and Callisto)

Точно като Галилео
Галилео Галилей забелязал четири големи луни на Юпитер през 1610: Йо, Европа,
Ганимед и Калисто. Четирите луни са наречени Галилееви спътници, защото ренесансовият астроном
Галилео Галилей ги е открил през 1610 г., когато той насочва телескопа си към небето,
завинаги променя човешкото възприятие за нашето място в Сосмоса. Много от днешните хоби телескопи са много по-силни от неговият, така че всеки  може лесно да върви по стъпките му и да хвърли същия поглед.

Подкрепете ни

Сподели   Facebook  Twitter  Google+

Още по темата