„Уискито на Шакълтън“ – новото заглавие на „Вакон“

16 февруари, 2015 09:46 | PR сфера, Книги, Свободно време | Няма коментари

„Уискито на Шакълтън“ – новото заглавие на „Вакон“

„Вакон“ с удоволствие Ви представя новото си заглавие „Уискито на Шакълтън“ от Невил Пийт: едно смразяващо кръвта приключение – жестоки климатични условия и меката топлина на специалното малцово уиски.

Невил Пийт ни потапя в недрата на тази напрегната сага в нечовешката атмосфера на ледения континент. Ърнест Шакълтън е не просто сред пионерите на Южния полюс, той е една от основните фигури през Героичната епоха на антарктическите изследвания.

Пред нас се разгръща един своеобразен алманах на експедициите до Антарктида. Първият официален десант от страна на Обединеното кралство „Дискавъри“ (1901-1904) посява в сърцето на Шакълтън една доживотна любов към Южния континент. Воден от страстта към ниските температури и откривателството, Ърнест Шакълтън подема легендарната Британска антарктическа експедиция (1907-1909). Заедно с трима доверени мъже изминават 2700 километра пеша в най-невъобразимите условия на планетата. Те достигат най-южната точка, върху която дотогава никой човек не е оставял отпечатък – 156 километра до георграфския Южен полюс.

Пийт ни разкрива атмосферата на люти условия, намерили своя достоен съперник в лицето  на тези сурови мъже. Това е изчерпателна картина на живота на ледения континент, която за първи път събира на едно място бележките и разказите на самия капитан на „Нимрод“ и личните дневници на част от спътниците му. Съзираме ужасяващи гледки на измръзвания, операции с подръчни материали, вадене на око, контузии и наранявания в подробности, които карат кожата да настръхне.

Заедно с екипажа обаче на кораба пътуват и 25 сандъка висококачествено хайландско малцово уиски „Маккинли“. Иронията е, че Шакълтън далеч не е любител на уискито и почти не консумира алкохол. Като ръководител с отличен нюх обаче той прекрасно разбира как в ледената изолация на една толкова отдалечена точка нуждата от повдигане на духа е по-голяма от всякога.

Екипажът на Шакълтън оставя няколко сандъка с рядко, отлежало уиски на нос Ройдс в случай, че някой се окаже изоставен на острова и алкохолът му е необходим за „медицински цели“. Това съкровище остава заровено в ледената пустош в продължение на цяло столетие. Откритието на петте сандъка се превръща в сензацията на века. Една изгубена рецепта се е съхранявала в продължение на цял век, за да може днес с помощта на съвременните методи и технологии да бъде възродена. Пийт ни потапя във високоградусовата атмосфера на целия зашеметяващ процес, чийто краен продукт е изтънченото уиски.

„Уискито на Шакълтън“ съчетава ниските температури на приключението с най-финия вкус на висококачествената малцова напитка. Тази книга е наслада за духа и сетивата.

За автора:

Като журналист и фотограф в края на седемдесетте години Невил Пийт изкарва две лета в база „Скот“ – новозеландската антарктическа станция на нос Ройдс. През 2007 г. Пийт е отличен с най-престижното литературно признание в Нова Зеландия – почетно членство в Творческото писателско дружество „Майкъл Кинг“.

Невил Пийт живее на остров Отаго, Дънедин, в компанията на кралски албатроси, жълтооки пингвини и новозеландски морски лъвове.

Отзиви:

„Възхитително проникновена и завладяваща.“

Book of the Week, Daily Mail

„Запленяващо четиво… Със своите кристално ясен език, задълбочена аналитичност и превъзходни фотографии тази книга, както и самото уиски, е същинско удоволствие.“

We Love This Book

„Тази книга ще омагьоса любителите на историята и приключенията. Пийт разгръща една вълнуваща и омайна приказка… Уискито почти добива собствен глас, неочаквано се превръща в истински герой.“

National Business Review

„Възхитителен разказ за това как 15 мъже оцеляват физически като индивиди и заедно като екип за толкова дълго време в невъобразими условия.“

The Times, London

Откъс от книгата можете да намерите ТУК

 

Подкрепете ни

Сподели   Facebook  Twitter  Google+

Още по темата