Дипломно модно ревю на студентите от НБУ

4 март, 2015 13:18 | | Няма коментари

Организатори: МП „Мода и бизнес стратегии“

Водещи: Веселин Йорданов Николай Пачев

Модератор: инж. Татяна Георгиева

Участници: студенти от МП „Мода и бизнес стратегии“

Дипломното ревю на студентите от магистърската програма „Мода и бизнес стратегии“ в НБУ винаги е интересно събитие, очертаващо тенденции на предстоящия сезон. На 6 март 11 дипломанти на магистърска програма „Мода и бизнес стратегии на“ департамент „Дизайн“ на НБУ ще представят пред публика своите дипломни колекции в зала VIVACOM Art Hall. Всяка колекция се състои от 10-12 облекла. Това, което ще обедини отделните колекции в един цялостен спектакъл, е усещането за предстоящия сезон 2015/2016 и опитът те да бъдат максимално адекватни към модните тенденции за следващата година. Всяка една от тези колекции носи своя дух и индивидуалност, обединени под собствено име.

Под ръководството на Веселин Йорданов и Николай Пачев всеки един от младите дизайнери ще изяви собствените си знания и стил по избрана от него тема. Йорданов е български моден дизайнер, познат на всички, които се интересуват професионално от мода в България. Живее и работи в Милано, Италия. Известен е с работата си върху мъжката модна линия на „Капаска“, с изявите си като креативен директор на „Rolmann“, както и като редактор на едно от добрите мъжки списания „MAX“. Веселин Йорданов е завършил известното училище по мода ESMOD в Париж. От няколко години преподава в магистърска програма „Мода и бизнес департамент „Дизайн“ Веселин Йорданов, Николай Пачев, инж. Татяна Георгиева, студенти от МП „Мода и бизнес стратегии“ стратегии” на НБУ.

Николай Пачев е един от известните родни стилисти и в момента работи за повечето ни модни списания. Завършил е „Мода“ в НБУ, а в момента преподава в магистърска програма „Мода и бизнес стратегии“. През 2005 година печели международния конкурс за млади дизайнери „Mitelmoda” и стаж в централата на „Benetton Group”, а сега можем да видим делата му в почти всяко българско списание. Познаваме го покрай работата му върху модните сесии на списанията Ego, Edno, Light, Amica, Eva, Moda, Madame Figaro и FHM.

Събитието се реализира с подкрепата на Централен фонд за стратегическо развитие към Настоятелството на Нов български университет.

Колекциите и техните автори 

М2V – Мария Миличин, Ваня Дудоленска, Мария Касова

CO DE / BOHEMINIMALIST. Колекция за жени, мъже и деца, която носи духа на пътешествията, на натрупаните и постоянно събирани знания, опит и култури, на рафинирания стил и свободен дух. Смесица от цветове, материи и щампи, пропити с креативност. Стил, който знае мястото си и има смелостта да съчетава елегантност с всекидневен дух.

Калина Калчева „the new old“. Колекцията е романтична с ретро препратки. Акцентът е върху обемните клош поли и обрани обеми в талията. Женствен силует, облечен в черно и бяло с акценти на жълто и лилаво. Леки и ефирни платове с фин отблясък и дискретен релеф.

Татяна Арнаут „РЕВОЛЮЦИЯ“. Украйна. Революцията вече е война. Вдъхновение – от цветовете на събитията. Борба за мир.

Петя Кръстева View From Above(Поглед от високо). Колекцията е вдъхновена от сгради и природни гледки с кръгли форми (дупки). Оттам идва и инспирацията за моделите. Christian Dior и типичният за него New Look силует е също голямо вдъхновение за тази колекция.

Десислава Хаджийска „Unshakable“. „Unshakable“ е колекция, разработена на база архитектура или по-точно от формите на интересно проектиран мост от Moreno Ratti, разглеждан още като връзка между Николай Пачев е един от известните родни стилисти и в момента миналото и бъдещето. Пресъздаване на 70-те, 60-те, 80-те с модерно звучене през Autumn-Winter 2015-2016. Разработен е основно прав и трапецовиден силует с характерно паднало рамо. Джобовете с концептуален характер са основен детайл. Разработените модели са с вариращи дължини, в основна гама и монотонен характер.

Албена Деспотова „Merge or Split”. В конструктивно и цветово отношение аналогия може да се търси с „Баухаус“ движението, започнало началото на 20-ти век. Простите цветове са заменени от равни по тон и в структорно отношение материали. Моделите разкриват предимството функционалност при спортното облекло в съчетание с доза елегантност.

Ружа Вълкова Sweet Blaze. Sweet Blaze е създадена за младите дами с динамично ежедневие. Колекцията е ореантирана към съвременната модерна жена – уникална, интригуваща и винаги различна. Моделите подчертават женската фигура по един деликатен начин като провокират вниманието към ‘малките’ детайли. Посланието към дамите е да бъдат естествени, бляскави и секси.

Иванина Александрова BLACK VS WHITE. В колекцията има съпоставяне на мъжкото и женското начало, представени чрез графични цветни блокове, изострени от материите. Романтичен стил, загадъчност на прозрачните материи, феерични дълги силуети.

Мария Попова „Номад“. Концепцията е повлияна от малкa, но разнообразна част от обществото, която живее и работи в градска зона. „Номад“ подсказва избран начин на живот, а също така предполага, че градските номади живеят чрез адаптиране, а не чрез контролиране на околната среда. Колекцията носи съобщение, използвайки форма, напластявания, силуети, текстура с косъм, цветове – тон в тон.

Подкрепете ни

Сподели   Facebook  Twitter  Google+

Още по темата