Министър Рашидов няма да става академик

13 март, 2015 21:20 | Наука | Няма коментари

Министър Рашидов няма да става академик

Министър Вежди Рашидов няма да се кандидатира за академик. Това става ясно от изпратено до медиите писмо на Рашидов до председателя на БАН. В него той благодари за номинацията и заявява, че няма да подаде нужните документи.

Ето и пълния текст на писмото.

ДО                                                           

ПРЕДСЕДАТЕЛЯ НА БАН

АКАД. СТЕФАН ВОДЕНИЧАРОВ

 

УВАЖАЕМИ ГОСПОДИН ПРЕДСЕДАТЕЛ,

Най – искрено искам да благодаря на Вас, както и на акад. Светлин Русев, акад. Благовест Сендов, акад. Пламен Карталов, акад. Антон Дончев и акад. Людмил Стайков за номинирането ми за академик на Българската академия на науките.

Разбира се, този акт събуди в мен задоволство от това, че съм забелязан. Едновременно с това събуди и размисъл и сериозен анализ за това къде се намирам и каква е ситуацията. Лично аз смятам, че подобен род звания и титли би трябвало да се дават не за прослужени години и юбилеи, а за заслуги към българската наука, култура, изкуство, без значение от възрастта. Единственият фактор е приносът както на учените, така и на таланта на хората в културата. А за всичко това всеки един от нас има своята творческа биография.

Така че по този повод искам да Ви уведомя, че днес аз няма да подам необходимите документи за по-нататъшно обсъждане на кандидатурата ми за академик и искрено желая името ми да не се коментира по никакъв повод относно каквито и да е звания и титли.

Нека да е ясно на всички –  аз няма да се кандидатирам за академик. А за оценката – искрено Ви благодаря. Оставам с преклонение, респект и уважение към българската наука, изкуство и култура.

 

Искрено Ваш,

ВЕЖДИ РАШИДОВ

 

Художник

Член на Европейската Академия за изкуства в Париж

Академик на Международната академия за изкуства в Москва

Член – кореспондент на Българската академия на науките

Доктор хонорис кауза на УниБИТ

Министър на културата на Република България

 

 

Подкрепете ни

Сподели   Facebook  Twitter  Google+

Още по темата