Български ученици спечелиха златни медали от конкурс на НАСА

21 април, 2015 10:43 | Денят, Средно образование | Няма коментари

Български ученици спечелиха златни медали от конкурс на НАСА

Български ученици спечелиха златни медали от конкурс на НАСА. Това съобщи Труд.

На 11-ти и 12-ти април се проведе най-големият хакатон в света – NASA Space Apps Challenge (конкурс на НАСА). В него участваха над 130 града от целия свят и се излъчваше на живо.

България участва с изключително атрактивни проекти, като два от тях бяха създадени и представени от учениците от Професионална гимназия по електротехника и автоматика – София с директор инж.Красимир Николов.

Първият проект, който беше награден със златен медал, е Пътешественик във Вселената, който участва в категория „ Outer Space” – Happy moments from space. Той представлява уникален за България образователен уеб сайт, предоставящ задълбочена информация за земята, космоса и космическите мисии. Дава възможност и за следене прогнозата за слънчеви изригвания.

Вторият проект, участвал в категория „Earth“ – “Clean Water mapping” е Система за картографиране и контрол на водните ресурси. Този проект е създаден с цел да предотврати огромните по брой и разрушения наводнения, случили се през последните години не само в България, но и по целия свят поради климатичните проблеми и насилствената промяна на екосистемата от човешкият фактор.

Подкрепете ни

Сподели   Facebook  Twitter  Google+

Още по темата