Премиера: СЪНОВИДЕНИЕ ЗА СВ. БОРИС I от Анжел Вагенщайн

21 април, 2015 14:45 | PR сфера, Книги, Свободно време | Няма коментари

Премиера: СЪНОВИДЕНИЕ ЗА СВ. БОРИС I от Анжел Вагенщайн

Съюз на писателите и Издателство „Колибри” Ви канят на премиерата на книгата СЪНОВИДЕНИЕ ЗА СВ. БОРИС I от Анжел Вагенщайн на 28 април в зала 7 на НДК!

Чуй сега, братко мой: ще ти разкажа съня си за Бориса, ще ти го изпея, ще ти го изплача. Тъй го сънувах, тъй го разбрах, тъй и започвам…

Така започва „летописът за Бориса”, дело на големия български писател и киносценарист Анжел Вагенщайн. Една от най-драматичните и влиятелни фигури в българската история несъмнено е Борис I. „Разпнат между грях и святост” е великият езически хан, по-късно християнски княз Борис-Михаил. Именно той превръща България в една от най-могъщите държави на своето време.

Текстът на „Съновидение за св. Борис I“ вдъхновява филма „Борис I” (1985) на режисьора Борислав Шаралиев с участието на Стефан Данаилов в ролята на българския владетел.

Анжел Вагенщайн е роден в Пловдив през 1922 година. Сценарист е на около 50 игрални, документални и анимационни филми, носител е на престижни награди от кинофоруми и на редица национални и международни литературни отличия. Освен в България, книгите му са публикувани в Германия, Русия, Франция, Чехия, САЩ, Канада, Австралия, Нова Зеландия, Македония, Испания, Полша, Италия и Израел.

Премиерата на книгата ще се състои в присъствието на автора на 28 април в зала 7 на НДК, пети етаж, от 19:00 часа.

С участието на проф. Чавдар Добрев, Иван Гранитски, Тодор Коруев

Ще четат актьорите Джуни Александрова и Вели Чаушев

На рояла – проф. Снежана Барова

Подкрепете ни

Сподели   Facebook  Twitter  Google+

Още по темата