Google чества 360 г. от рождението на Бартоломео Кристофори

4 май, 2015 08:22 | Денят | Няма коментари

Google чества 360 г. от рождението на Бартоломео Кристофори

Google отбеляза 360-тата годишнина от рождението на Бартоломео Кристофори. Той е смятан за „бащата на пианото“.  Бартоломео Кристофори е роден във венецианския град Падуа.

Пианото, което той създава, е наречено от него с термина „Arpicembalo“, което в буквален превод би означавало „арфа-клавесин“. Първоначално обхвата му е само четири октави. Инструментът претърпява съществена еволюция от оригиналния си вид до съвременната версия. Най-големите промени са добавянето на педали от майстора на органи Зилберман, който запалва за идеята самия Бах. За подобно пиано пише творбите си и Моцарт. С индустриалната революция идват и по-здрави струни, и метални рамки. Те са усъвършенствани от фирма за производство на пиана „Броудуд“ (все още съществуваща), която е изработвала пиана за Хайдн и Бетовен.

Думата „пиано“ навлиза в масова употреба едва през 40-те години на XIX в., с устойчиви съчетания като „урок по пиано“ и „упражнение по пиано“, въпреки че първото словосъчетание „учител по пиано“ е регистрирано още през 1807 година.

Подкрепете ни

Сподели   Facebook  Twitter  Google+

Още по темата