Очаква се бизнесът да разкрие 143 000 работни места за година

25 юни, 2015 13:36 | Професия | Няма коментари

В следващите 12 месеца се очаква работодателите да разкрият над 143 000 работни места в различни сектори на икономиката. Изводът е от направено през май и юни  проучване на 2000 фирми от Агенцията по заетостта за потребностите на работодателите от работна сила, заяви  Елка Димитрова от Министерството на труда и социалната политика. Това няма да са нови работни места, защото междувременно ще бъдат закрити други в резултат на приключване на сезонната заетост.  Очакванията са да бъдат назначени около 25 000 души с висше образование, около 71 000 със средно с професионална квалификация, 29 000 – със средно общо образование и около 18 000 с основно и по-ниско образование.

Според проучването най-търсените професии от работодателите са за хора с висше образование за специалисти по IT – около 4400 души за година. Следват административните специалисти – 4090 души, и около 3700 преподаватели по природни и технически науки.
Сред хората със средно професионално образование ще се търсят основно готвачи и шофьори. А без професионална квалификация – продавачи, работници в селското стопанство, добивната промишленост и строителството.
Изследването показва, че работодателите предпочитат да търсят персонал най-вече чрез препоръки и лични контакти, както и чрез бюрата по труда и едва след това чрез сайтове в интернет и други източници.
Едва 10,3% от мениджърите заявяват готовност да обучават наетите от тях кадри, като половината от тях посочват, че става въпрос за вътрешнофирмени обучения. От министерството посочиха, че в новия програмен период ще се разчита на европейски средства, така че да се организират обучения както в по-големи фирми, така и в малките, за които е трудно сами да финансират обучения.

Подкрепете ни

Сподели   Facebook  Twitter  Google+

Още по темата