Франция с инициатива за разпространение на френския език по света

27 юни, 2015 06:15 | Любопитно, Учебни Заведения | Няма коментари

Франция с инициатива за разпространение на френския език по света

Френското правителство си поставя амбициозната цел да разпространи френския език възможно повече по света. То дори се заема със задачата да увеличи уроците по френски в американските училища, пише в. „Ню Йорк Таймс”.  Ето кои са плюсовете да научите този език:

1. За хората, които знаят английски, научаването на френския не е трудно. 

2. Когато научиш френски, ще ти е много по-лесно да научиш испански.

3. В цяла Европа френският все още е водещият втори език, изучаван в училищата. Освен в скандинавските страни, които изоставят собствените си езици заради английския.  Френското правителство определя „сфера на влияние на френския език по света”, в която се включват България, Румъния, Гърция, Молдова, Монако, Мадагаскар, Конго, Мали, Египет, Канада.

4. Ако искате да разберете съвременен Китай и Русия, трябва да познавате френската история и философия. Освен всичките добри неща, до които е довела, Френската революция е причина и за възникването на тоталитаризма. Руската революция през 1917 г. е опит за нейно повторение. Комунистическата революция на Мао Дзе Дун в Китай също е вид усилие за нейна възстановка.

5. Половината Африка говори френски.

6. Американците постоянно са обградени от френска реч. Ако сте живели в Ню Йорк или столицата Вашингтон вероятно сте чували по улиците разговори на френски.

7. Френската политика е най-голямото шоу в новините. Честото четене на новини може да бъде депресиращо, но не и когато те идват от Франция. Нищо твърде ужасяващо и шокиращо всъщност не идва от тази европейска държава. Може би затова французите сами се поставят в абсурдни ситуации, в които правят живота си труден. Или по-интересен.

Подкрепете ни

Сподели   Facebook  Twitter  Google+

Още по темата