България с два пъти повече жени на ръководни постове от средното за ЕС

24 юли, 2015 12:30 | Денят, Работа | Няма коментари

България с два пъти повече жени на ръководни постове от средното за ЕС

„13% са жените, които заемат водещи позиции у нас, а средно за страните от ЕС  процентът е 7.“ Това отбеляза министърът на труда и социалната политика Ивайло Калфин по време на официалното откриване на международната конференция, посветена на равните права на жените при заемане на лидерски позиции, организирана съвместно от американската асоциация Women’s Campaing International и Съвета на жените в бизнеса в България. Калфин обяви, че  трябва да се насочат усилия този процент да продължи да се увеличава у нас, защото пълноценното участие на жените и в бизнеса, и в политиката, и на трудовия пазар е белег за развитието на модерното общество.
Сред основните трудности, които работещите жени у нас срещат в ежедневието си, е липсата на време, отбеляза министърът. „В тази връзка са промените в Кодекса на труда, които позволяват гъвкаво работно време. Работим и по въвеждане на ваучери за помощ в дома и за отглеждане на деца – отново тази мярка е насочена към спестяване на времето на работещите жени“, отбеляза още той.
Като втори проблем, с който се сблъскват работещите жени у нас, министърът посочи съществуващата разлика в заплащането между жени и мъже за еднакви позиции. „За една и съща работа жените получават средно 13.5% по-ниско заплащане от мъжете. Разликата у нас отново е по-малка от средноевропейската, която е 16 %, но това не трябва да ни успокоява, а да ни стимулира всички, като общество, да работим за преодоляването й“, каза министърът, като подчерта, че промените в пенсионната система, които министерството на труда и социалната политика предложи и предстоят да бъдат окончателно гласувани от Народното събрание следващата седмица, ще осигурят преодоляване на неравенството и по-голяма справедливост за работещите жени.

На откриването на събитието участие взе и генералният директор на ЮНЕСКО – Ирина Бокова, както и основателят на американската организация Women’s Campaing International и бивш конгресмен от Пенсилвания (САЩ) – Марджъри Марголис.

Подкрепете ни

Сподели   Facebook  Twitter  Google+

Още по темата