Всеки девети студент в Германия е чужденец

28 юли, 2015 06:22 | Висше образование | Няма коментари

Всеки девети студент в Германия е чужденец

Всеки девети студент в Германия идва отвън, обяви федералното Министерство на изследванията. Тази година страната отбеляза нов рекорд по отношение броя на чуждестранните студенти –  301 350, или с 19 000 повече, отколкото преди две години. Целта е през 2020 г. в Германия да бъдат обучени 350 000 чуждестранни студенти. „Ще я постигнем дори по-рано“, прогнозира министърът на образованието и науката Йохана Ванка.

Само Съединените щати и Великобритания изпреварват Федералната република като предпочитано място за завършване на висшето образование. А в Германия най-голямо търсене има към инженерните специалности, но също и към икономиката, правните и обществените науки.

Почти всеки втори чуждестранен студент в германските висши училища е от Европа. Повечето са от Австрия, България и Турция. Най-голям ръст отбелязват азиатците: през последните пет години броят им се е увеличил със 175 процента и сега те са 40 на сто от чуждестранните студенти. Обяснението за това е най-вече в нарасналия интерес на индийците към следване в Германия – след Китай и Русия, Индия вече е на трето място сред страните, от които идват най-голям брой чужди студенти.

Не всички студенти обаче успяват да приключат успешно следването си. В  началото на обучението процентът на прекъсващите е 41, докато при германците същият показател е 30. Магистърската степен обаче успяват да завършат 91 процента от чуждестранните студенти – приблизително толкова, колкото и германците.

Към половината от завършилите магистърска степен си намират след това и работа в Германия. „Иска ни се да са повече“, казва министър Ванка. „Те са висококвалифицирани, а ние тук имаме нужда от най-умните глави – само така можем да запазим иновативността си.“ Но дори чужденците да останат само временно, след което да се завърнат в родните си страни, е добре, че учат в Германия. „Така ще останат завинаги свързани с Германия“, заключава Ванка.

Подкрепете ни

Сподели   Facebook  Twitter  Google+

Още по темата