Министър Танев да освободи пенсионираните директори и шефове на инспекторати

24 юли, 2015 06:38 | Денят, Мнения | Няма коментари

Министър Танев да освободи пенсионираните директори и шефове на инспекторати

С промени в Кодекса на труда стана възможно работодателят да има възможност да освободи пенсионерите, които работят за него. Доскоро решението беше в ръцете на самите възрастни работници или служители. Синдикат „Образование“ към КТ „Подкрепа“ предлага министърът на образованието да се възползва от тази поправка и като работодател да освободи всички директори пенсионери и началници на инспекторати в пенсионна възраст.     Същото предложение е отправено и към кметовете на всички общини в Република България.

„Това действие ще бъде навременно и насочено към влизане на млади хора в управление на образованието. Българските учители и директори са с най-високата средна възраст за Европа, а хоризонталното и вертикално кариерно развитие се нуждае от важни промени, които за съжаление не откриваме в проекта за образователен закон“, заявява председателят на синдиката Юлиян Петров.

След оттеглянето на директорите в пенсионна възраст синдикатът ще настоява за ясни правила при назначаване на директори,с цел да се неутрализира ширищата се силна политическа и непрофесионална намеса при избора на директори и началници на инспекторати. Жизненоважно е бъдещите директорите задължително да притежават образователно квалификационна степен в „Управление и менидмънт на образованието“, а членството в политическа партия да не бъде задължително.

 

 

 

 

Подкрепете ни

Сподели   Facebook  Twitter  Google+

Още по темата