Надежда за лечение на ХИВ

25 юли, 2015 14:21 | Здраве, Наука, Свободно време | Няма коментари

Надежда за лечение на ХИВ
Надежда за пълно излекуване от ХИВ има, твърди публикация в британския „Гардиан“. Вестникът разказва за историята на 18-годишна французойка, родена с ХИВ. През първите няколко години детето получава интензивно лечение, но в следващите 12 години обаче няма никакво лечение, а остава в ремисия и поддържа показатели на напълно здрав човек. Тази история е разказана от лекуващия лекар на момичето по време на  международна професионална конференция във Ванкувър.
Има и други подобни случаи, но все пак учените са предпазливи и не изключват възможността вирусът да се завърне. Всъщност вероятно някъде в организма й има скрит резерв от опасните клетки, но предвид уникалността на случая, няма как да се знае какво би могъл да го отключи или пък да го изчисти.
Според лекарите от Института по заразни болести в Париж „Пастьор“ възможно обяснение за дълготрайната ремисия на момичето е това, че лечението й е започнало непосредствено след разболяването, т.е. не е загубено никакво време след раждането й. Навременното лечение имало същият ефект и при възрастни хора, като след интензивно лечение при 14 новодиагностицирани с ХИВ, 12 останали в ремисия и вирусът на практика не може да се открие в показателите им.
Общо 580 човека във Франция са родени с ХИВ в последните две десетилетия и статистика се води за всички тях. От тези 580 сто били подложени на лечение в първите шест месеца от живота им. Родителите на 15 от тях решили да прекратят лечението в различни моменти по-нататък, като при 13 от децата това довело до връщане на вируса в рамките на седмици. В другите два случая ремисията се задържа три години, а във втория – на 18-годишната девойка – 12 години и продължава

Подкрепете ни

Сподели   Facebook  Twitter  Google+

Още по темата