Най-високоплатеният писател е Джеймс Патерсън

25 юли, 2015 06:04 | Книги, Свободно време, Финансиране | Няма коментари

Най-високоплатеният писател е Джеймс Патерсън

Списание „Форбс“ определи за пореден път американеца Джеймс Патерсън за най-високоплатеният писател в света. За последните 12 месеца той е спечелил 89 милиона долара. Патерсън миналата година си върна челната позиция, след като предходната я бе отстъпил на авторката на романа „50 нюанса сиво“ Е Л Джеймс.

Патерсън е признат за един от най-ярките майстори в жанра трилър. Най-известните му бестселъри са книгите от циклите за американския детектив-психолог Алекс Крос, за детектива Майкъл Бенет и серията „Женски клуб „Убийства“. Наскоро той обеща да пише повече книги за деца и дори съобщи точната цифра – около 12 книги на година, пише сп. „Форбс“.

На второ място е авторът на фантастика за юноши Джон Грийн с 26 милиона долара за година. Третото място си поделят авторката на романи за жени Даниел Стийл и Вероника Рот, написала поредицата „Дивергенти“ – с по 25 милиона долара. На четвърта позиция е Джеф Кини (23 млн. долара), на пета е Джанет Еванович (21 млн). Джоан Роулинг и Стивън Кинг си поделят шестото място с доходи по 19 млн. долара. Седма  е Нора Робъртс с 18 млн. долара, следвана от  Джон Гришам (14 млн. долара),  Дан Браун , Сюзан Колинс, „Джилиан Флин и Рик Риърдън  – с по 13 милиона долара.

Доходите на авторката на книгите от поредицата „Петдесет нюанса сиво“ Е Л Джеймс и на Джордж Мартин, известен от „Игра на тронове“, се оценяват на по 12 милиона долара.

 

Подкрепете ни

Сподели   Facebook  Twitter  Google+

Още по темата