Нямате опит – как да се задържите на първата работа

17 юли, 2015 07:34 | Работа | Няма коментари

Нямате опит – как да се задържите на първата работа

Според експертите най-сериозният проблем на младите хора е започването на работа. Пет са основните стратегии според главния изпълнителен директор на Spencer Stuart  Джеймс Цитрин, за да се развиете и успеете в кариерата – и то още в първата си работа, ако нямате нужния опит.

1. Продължавате да подобрявате професионалните си познания, както и да получите документ, сертифициращ добро познание в дадена област (да изучавате още един език, например) и да проучвате предлаганата на пазара на труда работа във вашия бранш. Не пропускайте да подобрявате компютърните си умения и езиковите си познания, както и способността да организирате по-добре времето си. По този начин ще предложите на следващия си работодател това, което той търси от своите служители.

2. Пътят към професионалното израстване. Бъдете подготвени, че ще започнете от най-ниското стъпало на вашето кариерно развитие. След като завършите университета, вие се чувствате свръхквалифициран за много работни места. Но трябва да започнете от някъде, а това се случва, когато се сблъскате с работа от различно естество, за да можете да придобиете мирогледа и опита, който да приложите във вашето израстване.

3. Бъдете креативен/а. Въпреки че нямате придобит опит или нужната квалификация, е хубаво да бъдете творчески насочен, за да се отличавате от тълпата. При нови инициативи или проекти бъдете доброволец – независимо че в началото ще ви се струва неприятно, така ще добиете практически умения. Ще имате възможност да вършите разнообразни дейности, това ще ви помогне да разберете какво харесвате, а също така ще може да допълните вашето СV с практически умения.

4. Инвестирайте в себе си, за да имате повече свободно време в бъдеще. Времето е най-скъпоценният актив, който притежавате. Бъдете максимално ползотворни и продуктивни на работа, това ще ви помогне по-бързо да израснете в дадената област.

5. Придобитият опит ви е спомогнал да си поставите цели и да ги следвате неотлъчно. Затова е добре да фиксирате своите постижения. Може дори да си създадете блог, където да публикувате основни неща от своята биография и да посочвате своите успехи в професията. 

И най-важното – стремете се да станете професионалист, който може да донесе успех на всяка фирма!

 

 

 

Подкрепете ни

Сподели   Facebook  Twitter  Google+

Още по темата