Продължава преброяването на щъркелите, а конкурсът „Търсенето на щъркела“ е до 30 юли

11 юли, 2015 09:46 | Денят | Няма коментари

Продължава преброяването на щъркелите, а конкурсът „Търсенето на щъркела“ е до 30 юли

По повод VII Международно преброяване на белия щъркел, което се координира от Българското дружество за защита на птиците (БДЗП),  до 30 юли продължава участието в конкурса „Търсенето на щъркела“. В него ще раздадат награди в четири категории: най-много преброени гнезда, най-подробно изследване, най-атрактивна снимка или видео на щъркелово гнездо, награда за спасители на гнезда. Наградите си заслужават –  уикенд за двама в Източните Родопи, еднодневно наблюдение на птици с опитен водач по Южното Черноморие край Бургас, два бинокъла и 10 поощрителни награди – Определители за разпознаване на птиците.

Международното преброяване на белия щъркел, което е отворено за доброволци, започна на 15 юни и продължава до 20 юли в цялата страна. Инициативата се организира в над 40 страни по света и се прави веднъж на всеки 10 г. До момента в България са посетени над 1200 гнезда и птиците в тях са преброени. Трите населени места с най-много щъркели, преброени през 2015 г. към момента, са селата Звиница (29 гнезда), Искра (28 гнезда) и плевенското село Дъбован (27 гнезда).

Белият щъркел е една от малкото едри птици, които живеят толкова близо до хората. Той ни съпътства от древността и хората го обичат и пазят. През първата половина на ХХ век популацията на белия щъркел бележи голям спад в световен мащаб. Тъй като птицата е индикатор за състоянието на околната среда (качеството и наличието на влажни зони и чисти води, състоянието на земеделските земи и използването на пестициди и химикали), през 1930 г. по инициатива на Германия стартира Международното преброяване на белия щъркел, което се прави и до днес на всеки 10 години.

За да бъдат обходени всички щъркелови гнезда и да бъдат преброени всички индивиди у нас, е необходимо да се изминат над 38 000 км и да се обиколят над 5000 населени места. Акцията се случва в две поредни лета – през 2014 и 2015 г. В нея участват представители на БДЗП и много доброволци. Инициативата обаче се подкрепя и от Изпълнителната агенция по околна среда към Министерство на околната среда и водите, които участват в преброяването със свои експерти и автомобили.

Подкрепете ни

Сподели   Facebook  Twitter  Google+

Още по темата