Стефан Филчев: Къщите музеи пазят паметта за великите българи, но не са приоритет за културата

2 юли, 2015 08:20 | Гост | Няма коментари

Стефан Филчев: Къщите музеи пазят паметта за великите българи, но не са приоритет за културата

Стефан Филчев е директор на къща музей „Иван Вазов” в Сопот. Завършил е българска филология в ПУ „П. Хилендарски“. 15 г. работи като преподавател по български език в Карлово и Сопот. Работил е и в общината, и като директор на Център за работа с деца, ив медия. Занимавал се с маркетинг и реклама. Опитът с образованието, културата и работата с европейските проекти оказва голямо въздействие върху начина, по който управлява къщата музей „Иван Вазов“ . Начело на музея е от януари 2012 г.

Akademika.bg го потърси по повод Вазовите празници, които се отбелязват всяка година от края на юни до 9 юли (рождения ден на народния поет).

2015 г. е обявена за година на Вазов (1850-1921). С какво ще е по-различна тя за вашия музей от други години?

– Вазовите празници са кулминация за Сопот и музея. Моята цел е тези празници да имат престиж в национален мащаб. С разнопосочни прояви се опитваме да дадем дължимото на най-достойния и най-големия български писател. Всяка година има своята специфика. М. г. отбелязахме 120 г. от публикуването на романа „Под игото“ като самостоятелно издание с поредица мероприятия. Тази година започна много вълнуващо – поканиха ни в къща-музей „Яворов“ в Чирпан. Точно там стартирахме Вазовата година с една презентация за родния дом на поета, за неговото семейство.  През 2015 г. освен че отбелязваме 165 г. от рождението на поета, е свързана с един много скъп за нас юбилей – 80-годишнината от възстановяването на родния дом на Иван Вазов и разкриването му като музей. Отбелязахме го на 6 юни. Преди 80 г. е бил истински празник не само за тогавашните жители на Сопот, но и за много българи. На този ден цар Борис ІІІ пристига с Пловдивския митрополит Максим, за да прережат лентата на възстановената къща-музей. Вазовият дом е много стар, но през 1877 г. по-голямата част от Сопот изгаря, подпален от турците. Не е пощаден и родният дом на фамилия Вазови. Много достойно отбелязахме този юбилей – с различни тематични изложби, с много рози и деца по площада, с тържествен водосвет. За пръв път показахме на сопотненци и на гостите на музея много ценни Вазови подаръци, които той е притежавал. Те са му подарявани за двата му творчески юбилея – 25 г. и 50 г. от творческата му дейност. За пръв път в Сопот беше символът на Вазовото творчество – неговата сребърна лира, подарък за първия му юбилей. Един златен часовник с монограм. Грамота, с която цар Борис ІІІ през 1921 г. го обявява за народен поет.

На 6 и 7 юли тук ще е първата национална среща на къщите музеи в България. Какво да очакваме и каква е целта?

– Когато замисляхме как да отбележим юбилея, решихме да направим такава конференция. В страната ни се правят различни срещи, но искахме да отдадем вниманието на къщите музеи на всички български революционери, художници, личности от нашата история… Тъжно е, че те остават малко извън полезрението  на Министерството на културата. Най-често се говори за археология. Нека не забравяме, че къщите музеи пазят паметта на най-великите личности. Конференцията ще има значение да напомним, че тук са титаните –  Ботев, Левски, Вазов, Яворов…

– Много години сте били преподавател. Достатъчно ли се учи Вазов в училище?

– Винаги съм преподавал Вазов по своя собствена методика – не съм се съобразявал стриктно с написаното в учебниците. Това се е отнасяло и за всички писатели. За мен е било важно  да не се използват клишираните идеологеми на учебникарските програми. Опитвал съм се да обяснявам логиката на съответното произведение. Къща музей Иван Вазов е център на натрупани познания. Посетителите казват: „Научихме толкова много за Вазов и за неговия род, за живота му.“ Изпълняваме функция да обогатяваме познанието и да  пречупваме през различен ъгъл представата за големия българин. Вазов не е изолиран случай – има връзка със своя род, с майка си – великата баба Съба. Това е смисълът на нашата работа.

Яна ИВАНОВА

Подкрепете ни

Сподели   Facebook  Twitter  Google+

Още по темата