Ученик разработи тест за ранно откриване на Алцхаймер

19 юли, 2015 09:15 | Наука | Няма коментари

Ученик разработи тест за ранно откриване на Алцхаймер

15-годишният Къртин Нитиянандам от Съри, Англия, е разработил  тест за диагностика на болестта на Алцхаймер 10 години преди появата на първите симптоми. Става дума за антитяло, което навлиза в мозъка и атакува невротоксичните протеини, които обикновено присъстват в началните стадии на болестта. Антителата се инжектират в кръвообращението. Те са свързани с флуоресцентни частици, които по-късно могат да се наблюдават при сканиране на мозъка.
„Основните ползи на моя тест са, че той може да се използва за диагностициране на болестта на Алцхаймер преди началото на симптомите. Моето изследване се фокусира върху промените, които настъпват в мозъка цяло десетилетие по-рано”, коментира Къртин пред британския вестник „Телеграф”.
Подобно ранно диагностициране ще даде шанс на много заболели да употребят всички възможни начини за лечение, а семействата ще имат време да се подготвят за момента, в който болестта настъпи.
В момента болестта на Алцхаймер, която е вид деменция, може да се диагностицира само чрез поредица от тестове или чрез аутопсия след смъртта на заболелия. Годишно от тази болест умират повече хора, от колкото от рак на гърдата и на простата взети заедно. По последни данни в България има около 60 000 заболели от Алцхеймер.

Подкрепете ни

Сподели   Facebook  Twitter  Google+

Още по темата