МВнР предупреждава за измами, свързани със сезонна работа в чужбина

7 август, 2015 11:11 | Професия | Няма коментари

МВнР предупреждава за измами, свързани със сезонна работа в чужбина

Лятото е сезон, в който много българи опитват възможности за сезонна работа в други държави, най-често в сферата на селското стопанство. От българското Министерство на външните работи предупреждават, че рисковете да попаднем на недобронамерени посредници, работодатели или дори познати, съществуват.

Пример е брането на горски плодове в Кралство Швеция. Всички българи, на които се предлага сезонна работа там, трябва да знаят, че част от прекупвачите извършват нелегитимно изкупуване на горските плодове, като изкупните цени са обикновено трикратно по-ниски от реалните. Така берачите стават жертва на измама.

Съществуват и други рискове – липса на условия за почивка и живот на открито. Кралство Швеция има категорични изисквания за здравна застраховка, за средства за първоначална издръжка и за завръщане. В последните години все повече фирми в по-малките селища в България наемат хора, с обещание да ги командироват в чужбина за сезонна или временна работа. Сред зачестилите случаи на трафик с цел трудова експлоатация през последните две години най-много хора са станали жертва на тази схема с обещания за добре платена работа в Германия, Белгия и Чехия.

Друг начин на трудова експлоатация е на работниците да им се дава малка сума от изработеното от тях, като им се обещава издължаване през следващ период. Ситуацията се повтаря през следващата седмица или месец и така работодателят става „длъжник на работника“ с хиляди евро и той не може да си тръгне, без да ги получи.

Експертите припомнят, че търсещите работа в чужбина не трябва да се подвеждат по обяви, разлепени на улицата, в които фигурира единствено мобилен телефон, малко име и примамливо високо заплащане. Не трябва да бъдат подценявани и изключително привлекателни предложения за работа в чужбина, отправяни от познати и дори приятели – подобни предложения може да са предпоставка човек да попадне в тежка ситуация извън страната – без работа, без документи за самоличност, задлъжнял, в условия на живот, близки до робските, и без средства да се завърне в страната.

Ето какво е добре да направите, преди да заминете:
• проучете добре агенцията-посредник или източника на информация, а по възможност и работодателя, при когото отивате. Първоначална информация на ще намерите на сайта на Агенцията по заетостта : http://www.az.government.bg; Условията за живот и труд в отделните държави са на адрес: http://eures.bg/conditions.asp?id=3 ;
• трябва предварително да подпишете договор на български език (или език, който разбирате), както и на официалния език на страната на работодателя;
• не давайте документите си за самоличност на никого и под никакъв предлог;
• посъветвайте се с Националната комисия за борба с трафика на хора, Агенцията по заетостта и Бюрата по труда относно възможностите за безопасно пътуване и работа в чужбина;
• вземете с Вас адреса и телефона на българското представителство в страната, за която ще пътувате.

 

Ако попаднете в рискова ситуация и сте в беда, незабавно се свържете с тях, местните компетентни власти или със Ситуационния център на МВнР-тел. +359 2 948 24 04; +359 2 971 38 56 и e-mail: crisis@mfa.bg.

Подкрепете ни

Сподели   Facebook  Twitter  Google+

Още по темата