Росица Камараш: Анорексията и булимията са резултат и на обърканите семейни отношения

9 септември, 2015 14:38 | Гост, Здраве, Свободно време | Няма коментари

Росица Камараш: Анорексията и булимията са резултат и на обърканите семейни отношения

Росица Камараш е изпълнителен директор на фондация „Природа и здраве за България”, чиято цел е да подпомага и съдейства за профилактика, лечение и ресоциализация на болни с разстройства на хранителното поведение и най-вече с анорексия и булимия.
– Говорите за около 40 000 българи в риск да се разболеят от анорексия и булимия. В същото време няма официална статистика. Какви са вашите впечатления – расте ли броят на засегнатите или е постоянна величина?
– Няма официална статистика за тези заболявания, защото много от болните изобщо не отиват при психиатри, психотерапевти и психолози, а при физическите доктори за последствията от заболяването: липсата на мензис – при гинеколог, за болките в корема – при гастроентеролог, за проблемите със сърцето – при кардиолог, за ненапълняването – при диетолог и т. н. Расте броят на засегнатите от болестта поради влошените и объркани семейни отношения, поради стреса и финансовия недоимък, поради недружелюбните отношения между децата, поради променената ценностна система и липсата на религиозно възпитание, информация и знания за религиите.
Възрастовият диапазон е между 10-29 години. Има единични случаи от 6-до 70-годишни болни. 70-годишната жена е развила анорексия поради семейни проблеми. Синът й изхвърлил семейните снимки и други лични вещи заради ремонтиране на жилището и стаята й и с това причини смъртта й!
– „Модерни” заболявания ли са хранителните разстройства и откога има сведения за тях?
– Анорексията е описана още през 1691 г. от Р. Мортон, а булимията – през ХХ в. Твърди се, че и Жана Дарк е била анорексичка. Хранителните разстройства не са „модерни“ заболявания, а по-скоро се увеличават поради разслояването на обществото и намаляване процента на интелигентните хора.

– Кои са симптомите и особеностите на заболяванията?

-И двете са психични заболявания. При анорексията има спад на телесното тегло под нормата за съответната възраст и ръст и отказ да се поддържа тегло в рамките на медицински определените параметри за здравословно тегло; натрапчив страх от напълняване нереалистична представа и необоснована самооценка за външния вид, отказ да се признае тревожно ниското тегло за проблем. Нерядко се стига до самонараняване, опити за самоубийство, злоупотреба със забранени вещества. Булимията се характеризира с кризи на тайно преяждане, последване от предизвикано повръщане, злоупотреба с разслабителни или прекомерно физическо натоварване. Булимиците преминават през значителни колебания в теглото, но загубата на телесна маса при тях не е толкова тежка или очевидна като при анорексиците. Дългосрочната прогноза за булимиците е малко по-благоприятна от тази за анорексиците. Анорексията се счита за психическо заболяване, водещо до висока смъртност.
Казвате, че родителите не искат да афишират заболяването на детето си? Кое прави тази болест „срамна”?
– Никой родител не иска да си признае, че не се е справил с тази си роля и е сбъркал в поведението спрямо детето си. Не става дума за лоши родители, а по-скоро за неправилни и несъобразени с възрастта и пола отношения и модел на поведение. Какво да очакваме от майката, която кърми в МОЛ-а? Бабите много ни помагат, защото понякога по различни причини се грижат за внучките повече от майките.
– Има ли достатъчно специалисти у нас, които да лекуват тези заболявания?
– Няма, защото лечението изисква много търпение, висок професионализъм, голямо човеколюбие, а заплащане по здравна каса няма. В развитите страни психотерапевтът взима 200 евро за сесия, а тук е 50 лв. и се изискват много усилия от страна на лекуващия. Лекува се цялото семейство, а много често то не се поддава на лечението, което усложнява целия процес. В България няма и специализирани заведения – болници и дневни центрове, за лечение на хранителните разстройства, което също много пречи на лечението.
Яна ИВАНОВА

Подкрепете ни

Сподели   Facebook  Twitter  Google+

Още по темата