„Арена Армеец“ бе организирана акция срещу изборите

30 октомври, 2015 12:50 | Денят | Няма коментари

„Арена Армеец“ бе организирана акция срещу изборите

Преброяването беше двудневен опит да се установи севернокорейски режим

Сава Динев, икономист и журналист

Четирийсет и четири часа – толкова прекарахме поне аз и останалите представители на секция в столичния квартал „Изток“, в която имах гражданския ангажимент да бъда секретар. Приблизително толкова  прекараха в зала „Арена Армеец“ и няколко хиляди души, ангажирали се с изборите. Понятието „заложническа криза” в случая не е алегория. След докарването на леглата коридорите на залата заприличаха на бежански лагер, а лежащите на тях логично бяха придобили вид на току-що извадени от Егейско море полуживи човешки същества.

Предишните няколко вота бяха свързани с престой обикновено цяла нощ, най-много до следващия ден на обяд. А сегашните се знаеше предварително, че ще бъдат по-сложни чисто технически. От ЦИК и ОИК днес се опитват да обяснят, че нищо не можело да се предвиди.  И понеже се опитват отново да манипулират обществото, ще им посоча няколко мерки, които можеха и бяха длъжни да вземат. Една от тях беше да се предвидят по деветима членове на комисии на местата, където избирателите по списък са повече – поне в София неколкократно увеличеният брой манипулации плюс големият брой избиратели изискваше такова решение. Липсата само на един член на СИК водеше до такава заетост на останалите членове, че нито гласуващите можеха да бъдат обслужени както е редно, нито председателят на комисията се справяше нормално с всички възникващи извънредни въпроси, нито секретарят успяваше да се занимава ефективно с документацията. При това положение никак не беше изненадващ големият брой грешки в протоколите. В доста случаи това е преодолим проблем, но в други изисква доста допълнително шетане между експертите от ОИК и преброителите от „Информационно обслужване“. А и ако по принцип ЦИК и по-ниските равнища на изборната комисия бяха придобили практиката да работят с едни и същи редовно обучавани на практика председатели,  заместник-председатели и секретари, грешките щяха да бъдат сведени до минимум.

Всички тези недоразумения бяха допълнително утежнявани от ниския брой преброители и крайно недостатъчния състав на представителите на ОИК. Ако всичко това беше взето предвид, нямаше да се стигне до „заложници“.

Решението да се влачат всички ненужни документи изглеждаше като лично отмъщение на ЦИК към участниците в преброяването. Книжата можеха да бъдат прибрани, както на предишни избори, в хранилище на районната администрация след надлежно описване от СИК, а в торбите да останат само кочаните. По този начин членовете на изборните комисии нямаше да приличат на непокаяли се грешници.

От години е ясно, че размножителната техника за извлечения от протоколите не е подходящо избрана, и въпреки това не бяха взети предварителни мерки. Мастиленоструйните принтери са евтини сами по себе си, но работят изключително бавно. За целта трябваше най-после да се поставят лазерни принтери, по един на училищна сграда е достатъчен предвид тяхната висока скорост на отпечатване. Да не говорим, че простото еднократно сканиране на всеки протокол и изпращането му по електронен път отдавна вече е по силите дори на четвъртокласници. Аргументът против това с оглед опасността от манипулиране на електронните документи увисва на фона на брутално поправяните и въпреки това приети хартиени протоколи. Голямата следизборна манипулация е именно там, а не в опасността някой да подправи електронното копие, изпратено на дадена партийна централа.

В залата нямаше нищо, освен подмокрени сандвичи и мръсни тоалетни. Имаше вода, слава Богу. Но ако за мъжете, особено за отбилите воинската си повинност, тези условия не са най-страшното нещо в живота, при жените не е така. Можеше да се организира поне едно подобие на аптечен пункт. За да се излезе от залата по здравословни причини, човек направо трябваше да представи на охраняващите полицаи собствения си смъртен акт.

Създадената ситуация беше или резултат от грубо непознаване на реалността при избори, или на преднамерено поведение. Ако за част от членовете на ЦИК първото е логично поради недостатъчен опит, то за други е необяснимо непознаването на обстоятелствата. Т.е., не можем да говорим за непознаване, а за преднамереност. Тя може да има само едно измерение – политическо.

Към всичко непременно трябва да добавим и наглото държане на председателката на столичната ОИК. Според нея в зала „Арена Армеец“ не е имало изобщо хаос, а изборът кой къде да спи бил личен. Обаче, личният избор за спане обикновено клони към домашното легло, а не към твърдите седалки на залата, предвидена за няколкочасов престой максимум без денкове по десет-двайсет кила всеки, а някои и повече, заемащи още поне две седалки.

Права е госпожата все пак, че там нямаше хаос. Там имаше изключително добре организирана акция срещу демократичното провеждане на изборите. За това някой трябва да понесе и политическа, и административна, а може би и наказателна отговорност. Защото изборите бяха връщане в преддемократичната ни епоха. Преброяването, поне в София, беше опит да се установи севернокорейски режим, макар и само за два дни. А в страната манипулациите по оригиналните протоколи доказват, че всичко е организирано с цел опорочаването на изборите.

При това положение оставката на Ивилина Алексиева, председател на ЦИК, е направо палиативно решение.

Подкрепете ни

Сподели   Facebook  Twitter  Google+

Още по темата