Къща музей „Иван Вазов” открива Ателие за художествено слово „Обичам те, българска реч”

1 октомври, 2015 10:44 | Денят | Няма коментари

Къща музей „Иван Вазов” открива Ателие за художествено слово „Обичам те, българска реч”

Заниманията на Ателието започват от началото на месец октомври 2015 г. и ще се провеждат всяка събота от 11 до 13 часа в обновената къща музей на Патриарха на българската литература в центъра на столицата
Пожелаем ли да открием магическата енергия на българския език, стихиите и съвършенството в него, тогава непременно ще се взрем в шедьоврите на националната ни поезия.

„През годините ми направи невероятно впечатление, че много често някой от посетителите на музея изпитва искрената вътрешна потребност да каже стихотворение, особено децата…Навярно защото първозданната чистота на Вазовата поезия се среща по магически начин с невинността на детската душа. Истината е, че май всеки от нас знае наизуст поне няколко от стихотворенията на националния ни класик и автентичната атмосфера на духовна патина в къщата, в която Иван Вазов е живял и писал най-дълго време, предизвиква поривите да изречем на глас съдбовните му думи”, казва главният уредник на къща музей „Иван Вазов” в София Мирела Иванова и продължава: „Особено трогателни са тържествата, на които първолаците получават тук свидетелствата си. Но огромен е смисълът и на откритите уроци, когато стихотворения рецитират и се изявяват и по-големите ученици. Усвоената, овладяна стихия на художественото слово е от огромно значение за самоизграждането на младия човек и ми се струва важно в музея да заработи и Ателие за художествено слово.”
Българските ученици не само четат и изучават стихотворения, но и наизустяват много от тях, рецитират ги в клас и пред публика. За да подкрепи и доосмисли това вдъхновено усилие на младите хора, къща музей „Иван Вазов” открива Ателие за художествено слово „Обичам те, българска реч”. Заедно с актьора Янко Лозанов, един от най-впечатляващите съвременни интерпретатори на българска класическа поезия, децата, и малки, и големи, а защо не и възрастните? – ще могат да овладяват тайните на доброто изпълнение, да се преизпълват със силата на думите и безкрая на речта, да научават повече за модерното в интерпретацията на класиката…
Оставайки във ВИСОКОТО на българската класическа поезия, желаещите да посещават ателието ще успеят да придобият и съвсем конкретни изпълнителски умения като техника на правоговора, коригиране на диалектни говори, дикция и артикулация, слово пред микрофон и поведение на сцена.
Ателието ще има и свои публични прояви, ще представя усвоените умения на участниците на сцена, ще участва с рецитали в различни събития.
Заниманията на Ателието започват от началото на м. октомври 2015 година и ще се провеждат всяка събота от 11 до 13 часа в къща музей „Иван Вазов” в центъра на столицата ни – на ул. „Иван Вазов” № 10. Първата среща на актьора Янко Лозанов с учениците ще бъде на 3 октомври т.г. Записването може да стане на телефона на музея 02/988 12 70, на телефон 0889 410 910 и на имейл адрес yanko_lozanov@abv.bg
Фасадата на къщата светиня бе изцяло обновена това лято – в навечерието на 165-ия рожден ден на Вазов, който чествахме на 9 юли 2015 г. Къщата на Иван Вазов е построена през далечната 1895 година върху наследствено място и с голям заем от 30 000 златни лева. В нея писателят живее най-дълго време, до смъртта си през 1921 година. Още приживе обаче най-естествено Вазовата къща се превръща в средоточие на обществена енергия, в културно средище – скъп и чест гост тук е проф. Иван Шишманов, един от инициаторите за превръщането й в музей. Пет години след смъртта на поета, на 28 ноември 1926 година, тя отваря врати като първия български литературен музей. В продължение на 20 години негов уредник е Елин Пелин.

Подкрепете ни

Сподели   Facebook  Twitter  Google+

Още по темата