ОУ „Княз Александър Първи” чества 165-годишен юбилей

20 октомври, 2015 12:25 | Денят, Средно образование, Учебни Заведения | Няма коментари

ОУ „Княз Александър Първи” чества 165-годишен юбилей

165 години от създаването си отбелязва едно от най-старите училища в България, пловдивското Основно училище „Княз Александър Първи”, научаваме от dariknews.bg. Празненствата започнаха още миналата седмица, когато бе открита изложба на възпитаниците на училището. По време на Час на класа децата да се запознаха с историята на училището си и посетиха Музея на Съединението.

Малките творци участваха със свои произведения в рецитала „Ние творим”, а знанията си те демонстрираха в специалната викторина „Знам за моя патрон, познавам моето училище”.

Кулминацията на празника е тазвечершния концерт на възпитаниците на училището.

Пловдивското основно училище е създадено през 1850г. от Найден Геров и за кратко време се превръща в просветен център. На 20 октомври 1885г., малко след Съединението на Княжество България с Източна Румелия, се състои тържественото откриване на новопостроената сграда, в която училището се помещава и до днес. На откриването присъстват княз Александър Батенберг, Стефан Стамболов, Найден Геров, много държавни и обществени дейци. В речта си тогава директорът Димитър Агура се обръща с молба към княза да вземе под свое покровителство училището и то да носи неговото име. Това събитие е отразено в паметната книга на училището и е потвърдено с подписите на присъстващите официални лица /Снимка: ОУ „Княз Александър Първи“, Източник: dariknews.bg.

Подкрепете ни

Сподели   Facebook  Twitter  Google+

Още по темата