Представят Дневникът на един луд в Театър 199

15 октомври, 2015 08:14 | PR сфера, Денят | Няма коментари

Представят Дневникът на един луд в Театър 199

На 17-ти и 19-ти октомври от 19,30 ч. Театър 199 „Валентин Стойчев” и театър „Кредо” ще представят новата си премиера ДНЕВНИКЪТ НА ЕДИН ЛУД по Н. В. Гогол.

За първи път великият текст на Гогол е прозвучал на сцената на Театър 199 преди 50 години в постановка на режисьора Крикор Азарян, а ролята на лудия Аксентий Иванович Попришчин тогава се изпълнява от Наум Шопов /премиера – 24-ти юни 1966 г./. Днес в усмирителната риза на героя на Гогол Нина Димитрова избра да облече своя партньор в „Шинел” – младият актьор Стелиан Радев.

Аксентий Иванович Попришчин. Ах, какъв чудак чудесен! Дали е луд гоголевият герой, или пък светът, в който той живее се е мръднал? На какво се смее зрителят? Може би на самия себе си. Та нали всеки, както казваме, си е „башка луд”. А че времето, което обитаваме не е с всичкия си, едва ли някой се съмнява.
За клетия Попришчин въображението му е вълшебно озарение – то му отрежда най-неочаквани роли – ту е крал велик, ту художник гениален, ту гневлив бунтар, ту е безутешно влюбен. А предметите около него придобиват неочаквани и причудливи свойства. Те възприемат изненадващи форми и смайващи качества, способни са дори да оживяват и да разговарят… Но проблемът на Аксентий Иванович е, че вместо фантазията му да е защитна черупка от суровата реалност, тя в крайна сметка му носи само главоболия.
Постановката на Нина Димитрова е вдъхновена палитра от неподражаем хумор, пленителна изобретателност и трогателна лиричност. Нейният прочит на „Дневникът на един луд“ доказва, че колкото и сбъркан да ни се струва светът, той може да бъде
вълшебен, стига да имаме сетивата да го разпознаем и като такъв.
Андрей Филипов

НИНА ДИМИТРОВА
Родена на 26 февруари 1962 година. Завършва актьорско майсторство за куклен театър в Националната академия за театрално и филмово изкуство „Кр. Сарафов“ в класа на проф. Илков през 1988 година с награда за най-добра актриса на международния фестивал на театралните академии във Вроцлав, Полша. Асистент на проф. Илков в НАТФИЗ /1990-1992/. Актриса в Драматичен Театър Монтана /1980-1983/, в Драматично-куклен театър Враца /1989-1990/ и в основания от Юлия Огнянова Театър „Сириус” в София /1990-1992/. През 1992 година създава Театър „Кредо”. Първият й спектакъл, „Шинел” по Гогол, е хит на българска и световна сцена вече 23 години. В биографията си има десетки роли и участия на над 150 международни фестивала, между които Единбургския фестивал /1996, 1997/. За спектаклите „Шинел“ по Гогол и „Каквото направи дядо…“ по Андерсен на е носител на 21 международни награди. През 2008 година получава специална награда „ИКАР“ на „Съюза на артистите в България“ за принос в популяризирането на българския театър по света. Следващата година е номинирана за европейската награда „Нови театрални реалности“ – признание за откриване на нова сценична изразност в европейския и световен театър. От 2012 година е асистент на проф. Здравко Митков в НАТФИЗ.

СТЕЛИАН РАДЕВ
Роден на 19 ноември 1991 година. Завършва актьорско майсторство за драматичен театър в НАТФИЗ през 2014 година в класа на проф. Здравко Митков и е носител на наградата на академията „Най- добър актьор на випуск 2014“. Изиграни роли в НАТФИЗ: Ралф в „Повелителят на мухите“ от У. Голдинг, режисьор проф. Здравко Митков, Генерал Панокс в „Неестествен подбор“, режисьор Борис Митков, Разумният в „Рейс“ от Ст. Стратиев, режисьор проф. Здравко Митков, Деметрий в „Сън в лятна нощ“ от У. Шекспир, режисьор Нина Димитрова. През 2013 година дебютира на сцената на „Театър 199“ в спектакъла „Шинел“ по Гогол – копродукция с Театър „Кредо“.


НИНА ДИМИТРОВА за СТЕЛИАН РАДЕВ:
Втори път шия дреха за Стенли по кройка на Гогол. Преди две години той облече гоголевия „Шинел“ и той му залепна съвсем по мярка. От година и половина кърпим с него усмирителната риза на Попришчин. Стенли се срасна с нея така, че трудно можеш да разбереш къде свършва лудостта на героя и къде започва лудостта на артиста. Това е магията на истинския талант! Изпитвам неистово удоволствие от работата си с този вълнуващ млад актьор. Благодаря му, че ми вярва, разсмива и разплаква. Надявам се да ми прости за моментите на невнимание, когато съм го убождала с голямата игла. Сега, когато е изминат и последният тегел, Стелиан Радев ще дефилира в запазената марка „Дневникът на един луд“ на един от най- великите дизайнери в световната литературна мода за всички времена – Николай Василиевич Гогол. Добре дошли в лудницата на Гогол, уважаеми зрители! И си изключете мобилните телефони, че ще играе тоягата!


НИНА ДИМИТРОВА за:
ГОГОЛ: Гогол е „необичайно произшествие“. Той е „една такава безкрайна държава, в която, влезе ли веднъж човек, не можеш да го измъкнеш оттам и с ченгел“. В нея е „необятно и чудно, и рой сребърни видения изникват стройно из нейните дълбини“. Гогол е „родината на душата ми“.
СПЕКТАКЪЛА: Иска ми се след представление зрителят да си каже: „Няма да бъда „костенурка в торба“. Няма да превивам гръбнак пред „отцепродавците и богопредателите“. Няма да им позволя да превърнат живота ми в лудница. Няма да бъда сянка на човек, а човек с достойнство. Имам смелост и въображение да променя тоя користолюбив свят!


ТЕАТЪР КРЕДО
Открива първия си театрален сезон през 1992 година със спектакъла „Шинел“ по Гогол, който е един от най-дълго играните спектакли в 50-годишната история на Театър 199 „Валентин Стойчев“, на чиято сцена се играе и до днес. „Шинел“ слага началото на националната и международна известност на Театър „Кредо“. Игран е над 570 пъти на 9 езика, показан е на над 150 международни фестивала и е отличен с 14 международни награди. Спектакълът е хит на най-големия световен форум на изкуствата в Единбург (Великобритания) през 1996 и 1997 година и е в класацията „Топ 20“ на най-добрите му събития. През 2000 година „Шинел“ е игран на сцената на „Барбикан център“ в Лондон, а критиците на в. „Гардиан“ го нареждат сред 5-те най-добри заглавия в лондонския театрален афиш. Руската критика отбелязва, че успехът на „Шинел“ в страната на Гогол е „най-главната му награда“ и го определя като „едно от най-забележителните събития в театралния живот на Европа от втората половина на ХХ век“.
Спектакълът „Каквото направи дядо…“ по Андерсен е другата световно призната продукция на Театър „Кредо“, която тази година започва своя 10-ти юбилеен сезон на сцената на Театър 199 „Валентин Стойчев“. Той е създаден по покана и с подкрепата на датската фондация „Х. К. Андересен“ да представи България на световното честване на 200-годишнината от рождението на Андерсен в Дания през 2005 година. Спектакълът е показан на над 40 международни фестивала, игран е над 160 пъти на 4 езика и е отличен със 7 международни награди.

Спектакълът се посвещава на Валентин Стойчев, който мечтаеше да види „ДНЕВНИКЪТ НА ЕДИН ЛУД” на сцената на Театър 199.

Следващото представление на „ДНЕВНИКЪТ НА ЕДИН ЛУД” е на 17-ти ноември.

На 17-ти октомври в 19,00 часа ще бъдат открити новите отливки в колекцията на Алеята на славата пред Театър 199 „Валентин Стойчев”. Отпечатъците са на актьорите: ВИОЛЕТА БАХЧЕВАНОВА, ВАСИЛ СТОЙЧЕВ и СТЕФАН МАВРОДИЕВ. Заповядайте!

Театър 199
София 1000,
ул. „Славянска” № 8,
e-mail: theatre199@theatre199.bg

Подкрепете ни

Сподели   Facebook  Twitter  Google+

Още по темата