Редовната грижа за очите е важна за всички възрасти

27 октомври, 2015 16:35 | Здраве, Мнения, Свободно време | Няма коментари

Редовната грижа за очите е важна за всички възрасти

Д-р Емил Николов, очна клиника „Униклиник“

Редовната грижа за зрението е особено важна за всички, които стоят дълго пред компютъра или над книгата, без значение дали са деца, младежи или възрастни. През всеки сезон трябва да внимаваме за очите си, но с намаляването на светлата част ние все по-често стоим на изкуствено осветление. Това не би било чак толкова опасно, ако системно се грижим за своето зрение.

Сериозните очни болести понякога се откриват късно. това може да се дължи до известна степен и на остарялата апаратура в кабинетите. По тази причина пациентите пътуват за скрининг до университетските клиники в страната, които са снабдени с по-модерна техника.

От година при нас, в „Униклиник„, освен с обичайното оборудване за очна диагностика работим с компютърен периметър, фундус камери и оптичен кохерентен томограф. С тяхна помощ осъществяваме ранна и своевременна диагностика на очните заболявания, които се откриват по-късно и водят до необратими последици за зрението, а понякога и за здравето. Уредите са немски, а процедурите са напълно безболезнени.

Чрез компютърния периметър се изследват способностите на периферното зрение. Най-важното приложение на уреда е, че доказва или отхвърля наличието на заболяването глаукома. Изследването представлява различаване на цветни точки, които тестват периферното зрение.

Едното око се закрива и ако пациентът вижда точките, натиска специален джойстик, а компютърът запаметява резултатите. Лекарят може да наблюдава окото на пациента чрез уреда през цялото време на теста, накрая излиза диаграма, по която офталмологът назначава лечение.

Най-предразположени към очното заболяване са жените във възрастовия интервал 40 – 65 години. Глаукомата представлява съдово заболяване и няма нищо общо с професията на пациента.

Комплексът от апарати, с които провеждам ефективна диагностика на ретинните заболявания, заснема кръвоносните съдове и след инжектирането на специално вещество, с което се доказва или отхвърля наличието на тромбози или емболии на различни съдови заболявания и прерастване на патологични кръвоносни съдове, характерни за диабета.

За първи път Велико Търново разполага с OCT скенер. Пациентите който страдат от глаукома, макулна дегенерация, диабет и т.н нямат нужда да пътуват в другите градове за такава диагностика . Tова изследване дава срезове на ретината с изключително голяма разделителна способност (10 пъти по-голяма от ядрено-магнитния резонанс), получавани в реално време, като цялата процедура трае не повече от 10 минути. Благодарение на голямата си разделителна способност, тази апаратура се използва за диагностициране и на най-микроскопичните изменения в очното дъно, което позволява най-правилното и навременно лечение на много заболявания на ретината, макулата и зрителния нерв. Информацията се анализира, оценява се количествено, съхранява се и има възможност да се сравнява с тази от последващи прегледи.

Д-р Николов има над 20 години опит като офталмолог. Работил е в Германия, Англия и Холандия. От 15 години преглежда в градската поликлиника в Горна Оряховица, а от година и половина приема пациенти в частна клиника във Велико Търново. 

Подкрепете ни

Сподели   Facebook  Twitter  Google+

Още по темата