„Дом Витгенщайн” ще бъде в Списъка на световното наследство на ЮНЕСКО

8 октомври, 2015 09:15 | Денят | Няма коментари

„Дом Витгенщайн” ще бъде в Списъка на световното наследство на ЮНЕСКО

Министърът на културата Вежди Рашидов получи днес във Виена категоричната подкрепа на Австрия за реализиране на запомняща се културна програма по време на българското Председателство на ЕС през 2018 г. Това стана по време на срещата на Вежди Рашидов с Йозеф Остермайер – федерален министър по въпросите на изкуствата, медиите и конституционните въпроси. „Не само подкрепяме всичките предложения на министър Рашидов за съвместни културни програми между България и Австрия, но и сме готови да съдействаме тези програми да се реализират и с останалите страни членки. Още повече, че след България Австрия поема председателството на ЕС от януари 2019 г. и затова българският опит ще ни е полезен”, заяви Йозеф Остермайер.

Австрийският министър много хареса и идеята на министър Вежди Рашидов нашата Национална опера да направи поредица от спектакли в Австрия, Италия и Франция, а реципрочно – оперни постановки от трите държави да гостуват в София. Г-н Остермайер лично ще съдейства пред ръководството на Виенската опера този амбициозен проект да се реализира.
Вежди Рашидов и Йозеф Остермайер се договориха днес и за създаване на съвместна българо-австрийска работна група, която да обсъди всички възможности за сътрудничество в културата по време на българското Председателство на ЕК, както и да подпомогне изявите на гр. Пловдив като Европейска столица на културата през 2019 г.

Двамата министри се споразумяха София и Виена заедно да предложат уникалната сграда на Българския културен институт „Дом Витгенщайн” да бъде вписана в Списъка на световното културно наследство на ЮНЕСКО. Австрия напомни и за ангажиментите на България за пълното реставриране на този забележителен паметник на културата.
Австрия подкрепя Вежди Рашидов и за подписване на споразумение за борба срещу нелегалния трафик на културни ценности. Започва и подготовката за сключване на споразумение между двете страни за съвместни филмови копродукции.
На срещата на министър Рашидов с министър Остермайер присъстваха българският посланик във Виена г-жа Елена Шекерлетова и директорът на БКИ „Дом Витгенщайн” проф. д-р Румяна Конева.

Късно вечерта във вторник многобройна публика препълни голямата зала и салоните на Българския културен институт „Дом Витгенщайн“ във Виена за тържественото честване на 60-годишнината от основаването на Австрийско-българското дружество. Министърът на културата Вежди Рашидов бе специален гост на тържеството, събрало на едно място многобройни приятели на България.
Дългогодишният председател на дружеството д-р Карл Блеха, ексвътрешен министър на Австрия, приветства министър Рашидов за големите му усилия българската култура да бъде достойно представена в Европа и в света. „Ние сме дълбоко убедени, че точно културата е в състояние да преодолее всички граници, затова десетилетия наред Австрийско-българското дружество във Виена представлява една изключителна страница в духовното сътрудничество между Австрия и България“, заяви в приветствието си д-р Карл Блеха. Той благодари на екипа на посолството на България във Виена и на Българския културен институт „Дом Витгенщайн“ за голямата им съпричастност към дейността на дружеството. Rashidov_Ostermayer_08-10
Залата бе приветствана от Елена Шекерлетова, посланик на България в Австрия, и от проф. д-р Румяна Конева, директор на БКИ „Дом Витгенщайн“.
Министър Рашидов оцени високо благотворителната дейност на дружеството и ентусиазма, с който д-р Карл Блеха и десетките членове на организацията работят за разширяване на присъствието на българската култура в Австрия. „България е малка, но е страна с големи таланти, тя е дала и дава на Европа и на света големи имена в културата и изкуството, но все още не сме достатъчно познати с това, което притежаваме като дарования и като културно наследство. Затова и като министър, и като творец много искам Европа да чуе, да види и да разпознае талантите в самата България. Просто светът трябва да ни види – така, както тази година близо 4 милиона души видяха и се възхитиха на българската изложба „Епопея на тракийските царе“ в Лувъра. Така, както само преди месец в баварския град Фюсен българската Национална опера вдигна на крака стотици почитатели на Вагнер, изпълнявайки за първи път „Пръстенът на Нибелунга“ на това знаково място.“ Тези думи на Вежди Рашидов бяха посрещнати с ръкопляскания от препълнената зала. Министър Рашидов даде пример с успешната творческа кариера на редица именити български певци, изпълнители, художници и творци в други области, които работят във Виена и заяви, че Министерството на културата има амбицията да превърне „Дом Витгенщайн“ и останалите български културни институти в чужбина в истински работилници на таланта. Думите му бяха потвърдени само няколко минути след това, когато на сцената излязоха децата от Националното училище за фолклорни изкуства „Филип Кутев“ в гр. Котел. Изключителното изпълнение на младите български певци, танцьори и музиканти изправи залата на крака.
По-късно в интервю за австрийски телевизионен канал министър Рашидов заяви, че именно талантът сближава особено много България и Австрия, а културата притежава универсален език, разбираем за всички.

Подкрепете ни

Теми:
Сподели   Facebook  Twitter  Google+

Още по темата