Флейтистът Христо Христов с концерт на девет флейти и семинар в НБУ

20 октомври, 2015 20:13 | PR сфера, Денят | Няма коментари

Флейтистът Христо Христов с концерт на девет флейти и семинар в НБУ

На 22 октомври 2015 г. Флейтистът Христо Христов ще изнесе концерт в Галерия „УниАрт“ н Нов български университет. Концерт ще бъде изцяло солов флейтов рецитал. Само артистът-флейтист, произведенията, които е подбрал, и публиката за един час в Нов български университет!

Едно предизвикателство за кондицията на флейтиста, а при смяната на 9 флейти, на които ще свири, докторантът от департамент „Музика“ на НБУ Христо Христов и словесните коментари към тях, ще бъде двойно по-голяма задача както към концентрацията, така и към усилията на представящият се. Христов мисли и събира произведения (и флейти, разбира се!) за подобен концерт от години.
На 22 октомври 2015 в Галерия „УниАрт“ ще има нещо особено, различно, трудно и случващо се за първи път!
В периода 23-25 октомври Христо Христо ще поведе семинар в две части. Ученици от музикалните училища, Нов български университет и Национална музикална академия „Проф. Панчо Владигеров“ ще имат възможност да присъстват на:
• Флейтовото изкуство през вековете. Общ преглед (теоретична част)
• Начини за изработване и усъвършенстване на проблематични места във флейтовата литература (практическа част).

В теоретична част Христо Христов ще запознае присъстващите с флейтовото изкуство по иновативен и непознат начин, минавайки през вековете. Неговата дълбока музикално историческа информираност ще обогати участниците с нови и неизвестни досега факти. Ще провокира и даде нови хоризонти за размисли и коментари във флейтовото изкуство.

В практическата част – участниците ще представят флейтови произведения, разнообразни по трудност, от различни стилове и епохи. Христов ще демонстрира част от своите практически подходи, както и ще сподели педагогически начини за изработване и усъвършенстване на проблематични места, характерни във флейтовата литература.

Христо Христов (1966 г.) е роден в София, България. На петгодишна възраст започва да свири на пиано, а на единадесет на флейта. Завършва Средното музикално училище в София при професор Йордан Киндалов и Националната музикална академия в класа на доцент Венцислав Киндалов. През 1994 г. продължава образованието си с тригодишен майсторски клас при проф. Карл-Хайнц Цьолер в Хохшуле дер Кюнсте, Берлин.

От 1994 до 2001г. завършва с отличие траверсфлейтовия клас на Бенедек Чалок в Музикално-театралната академия в Лайпциг (2000) и майсторски клас (2002).
Посещавал е курсове при флейтисти като: Голуей, Галоа, Адорян, Куйкен и др.

Христов е носител на първи награди на национални и международни конкурси: Търговище 1981 и 82, Седмото общобългарско състезание за певци и инструменталисти 1984, златен медалист от Северна Корея 1989 г. Той е носител на специалната награда „Светослав Обретенов“ , Провадия 1990г.
Флейтистът има богата изпълнителска дейност в страната и чужбина с различни оркестри, камерни състави и сам той прави над 200 концерта в България, Германия, Испания, Чехия… Свири музика от Ренесанса до наши дни. Има музикални произведения посветени на него. С пианиста Марио Ангелов музицират повече от двадесет години и са осъществили множество концерти на различни фестивали.

Христо Христов е първи флейтист и солист на Полицейския оркестър на Бранденбург в Потсдам и ръководител на дървения духов квинтет.

SONY DSC Снимка флейти

Подкрепете ни

Сподели   Facebook  Twitter  Google+

Още по темата