Българските полицаи са прости, неграмотни, груби и невъзпитани

10 ноември, 2015 22:01 | Денят, Мнения | Няма коментари

Българските полицаи са прости, неграмотни, груби и невъзпитани

Иван Попов

Българските полицаи са прости, неграмотни, груби и невъзпитани. Но не затова съм против тях. Конан варварина също е такъв, но бие лоши хора. Много селскостопански работници също са такива, но те също вършат някаква работа. Аргументът, че правата им са нарушени и държавата ги прецаква не е приемлив – да, когато изхвърлиш една гнила ябълка, двата кубични микрона здрав плод в нея също отиват на боклука. Не ме интересува и че работата им е опасна – вършат я доброволно.

Не бих им се доверил, понеже са доказано некомпетентни. Не бих им възлагал надежди, тъй като ефективността им е доказано несъществуваща. Не са ми симпатични, понеже са абсолютно незаслужено привилегировани и нагли. Не ме интересуват изключенията, защото са достатъчно малко, че никога да не съм се сблъсквал с тях. Не отдавам последното на чист шанс, понеже всички (не почти всички, а всички) истории за полицаи, които съм чувал от познати и приятели, са доказателство за изброеното дотук.

Не ги подкрепям, защото са престъпници. Дори за момент да изключим ченгетата, които по разкази на анонимни и неанонимни криминални лица често са съучастници в престъпления, полицаите пак са престъпници. Защо? Отказвам да приема, че има полицай, който не е напълно наясно кого НЕ трябва да арестува, разследва и притеснява. Отказвам да приема, че има полицай, който не знае къде има проститутки, наркотици, оръжия и т.н. Да си полицай, да разполагаш с тази информация и да не правиш нищо, това е престъпление – и според логиката на морала, и според закона, който въпросните би трябвало да въплъщават.

Не ги подкрепям, понеже пазят престъпници – тайни, явни, известни и неизвестни. Дори да оставим тайните и неизвестните настрана, остават, да речем, политиците. Често срещан отговор е: „Те просто си вършат работата.“ Добре, де, а моята работа защо не е такава? Защо не съм длъжен да изпълнявам заповедни безпрекословно? Има два варианта – един полицай, когато е постъпвал на работа, или предварително е знаел, че ще му се налага да извършва дейност в ущърб на обществото и в противоречие със законите на държавата, или не е знаел. В единия случай е изненадан от покварата на системата. Да оставим настрана очевидната липса на ум у този полицай, ама щом като извендъж ти се е наложило да бъдеш лош човек и ти въпреки това си останал на работа, ти наистина си лош човек. Да, има съд, има последствия, има семейство за хранене, но това НЕ МЕ интересува – човекът избира да му е комфортно на него, за да не им е комфортно на останалите хора.

Другият вариант е полицаят съзнателно да е станал част от корумпирана система, за да се възползва от благата ѝ и да игнорира дълга си към обществото. Дори няма да използвам ирония, а ще го кажа в прав текст – убеден съм, че този вариант отговаря на реалността.

Затова не подкрепям българските полицаи – не просто в този протест, а в нищо.

Мнението е публикувано във Фейсбук профила на автора.

Подкрепете ни

Сподели   Facebook  Twitter  Google+

Още по темата