Студентите към политиците: Смятате ли, че давате добър пример?

16 декември, 2015 20:01 | Висше образование, Образование | Няма коментари

Студентите към политиците: Смятате ли, че давате добър пример?

Студентският съвет при Софийския университет „Св Климент Охридски“ излезе със специално открито писмо до държавните институции и обществото. В него се изразява възмущението на младите хора от приетите от Народното събрание промени в Конституцията.

Публикуваме пълния текст.

Становище на Студентски съвет относно съдебната реформа

До:

Президента на Република България Росен Плевнелиев,
Председателя на Народното събрание на Република България Цецка Цачева,
Министър-председателя на Република България Бойко Борисов
Министъра на правосъдието на Република България ( в оставка ) Христо Иванов,
Главния прокурор на Република България Сотир Цацаров,
Гражданското общество на Република България

На 09 декември 2015 година, депутатите от българския парламент приеха промени в Конституцията, с които бламираха първоначално предложената съдебна реформа. Ние, представителите на студентите в най – старото висше училище Софийски университет „Св. Климент Охридски“, искаме да изразим дълбокото си възмущение от действията на депутатите в 43-то Народно събрание. Ние видяхме компромис на депутатите със собствените си подписи, със собствените си виждания, със собствените си принципи, но най – вече видяхме компромис с нашето доверие.

Твърди се, че политиката – това е изкуството да правиш компромиси. Ние смятаме, че политиката е изкуството да останеш верен на принципите си. Точно тук е големият проблем – липсата на морал, липсата на достойнство и честност. Този вакуум на доверие трябва да бъде запълнен. Именно той подкопава здравите основи, на които нашето общество трябва да стъпи, за да има промяна. И ние ще бъдем тези, които ще подтикнем тази промяна и ще се борим за нея докрай. Затова искаме да зададем няколко въпроса:

1. Смятате ли, че давате добър пример на бъдещите поколения, променяйки Конституцията на републиката, използвайки плаващи мнозинства и отказвайки се от собствените си възгледи?

2. Това ли са действията и решенията, с които искате историята да Ви помни?

3. Това ли беше единственият начин да запазите бастиона на ценностната Ви система ? Това ли е начинът да запазите стабилността на държавата?

Ще чакаме искрен и достоен отговор! Ние не можем и не искаме да изразяваме партийни позиции. Няма и да позволим на НИТО една политическа сила да се асоциира с нашите виждания. Но ние никога няма да бъдем безразлични към случващото се. Никога няма да се откажем от желанието ни за прозрачност и отчетност при вземането на решения, които предопределят нашето бъдеще и това на тези, които идват след нас, а дори и на собствените ни деца. Ние никога няма да се откажем от желанието да имаме една справедлива и обективна съдебна система. А това несъмнено минава през цялостна и категорична съдебна реформа. За жалост такава не видяхме в нито един от вариантите. Не всички от нас са студенти по право, които да могат да разберат истинските последици от Вашето поведение. Но всички ние ще се борим за морал в политиката и честност в правораздавателната система.

Не случайно Махатма Ганди е казал: „Първо те игнорират, после ти се присмиват, после се борят срещу теб и после ти побеждаваш”. Днес ще ни игнорирате. Днес думите ни, посланията ни, вижданията ни, няма да Ви вълнуват. Но никой не е способен да спре промяната, която се задава. Защото ние я носим в сърцата си и ние ще се борим за държавата си. Силата на словото ще е основното ни оръжие. Защото студентите на Алма матер винаги са били туптящото и непокорно сърце на гражданското общество. Гответе се, защото битката за България тепърва предстои!

Студентски съвет към СУ „Св. Климент Охридски”

16.12.2015г

Подкрепете ни

Сподели   Facebook  Twitter  Google+

Още по темата